Madde Bağımlılığı ve Çocukluk Çağı Travması

Yazar İlayda KamçıPsikolog • 17 Mart 2022 • Yorumlar:

3.1. MADDE BAĞIMLILIĞI

Alkol, tütün, eroin ve daha birçok uyuşturucu madde toplumumuzda bulunabilir. Hastalık, ölüm, düşük üretkenlik ve suç uyuşturucu bağımlılığı ile ilişkili olsa da, genel olarak ölçülemez bir duygusal ve sosyal maliyeti vardır. Psikologlar ve psikiyatristler, bağımlılığı, zararlı sonuçlara rağmen ilacı almaya devam etmek için tekrarlayan bir istek ile karakterize edilen bir nöropsikiyatrik bozukluk olarak tanımlamaktadırlar. (Goldstein ve Volkow, 2002). Madde bağımlılığı (veya uyuşturucu bağımlılığı (Camí J, Farré M 2003) için somut tanı kriterleri, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında (DSM-V) veya Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası Sınıflandırmasında (ICD-10) belirlenmiştir ve bağımlılığı teşhis etmek ve tedavisini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bağımlılık, uyuşturucu kullanımı üzerindeki kontrolün kaybı veya olumsuz sonuçlara rağmen uyuşturucuyu arama ve alma davranışı olarak tanımlanabilir (Nestler, 2001).  Madde bağımlılığı (veya uyuşturucu bağımlılığı), zararlı sonuçlara rağmen ilacı almaya devam etmek için tekrarlayan bir istek ile karakterize edilen bir nöropsikiyatrik bozukluktur. (Goldstein ve Volkow, 2002). Bu uyuşturucu arama davranışı, aşerme ve kontrol kaybıyla ilişkilidir. (Shaffer ve ark., 1999). Bağımlılık, uyuşturucu kullanımı eylemlerinden kaynaklanır ve genellikle tekrarlanan ilaca maruz kalmayı gerektirir. Bu süreç, hem kişinin genetik yapısından hem de uyuşturucu kullanımının meydana geldiği psikolojik ve sosyal bağlamdan güçlü bir şekilde etkilenir.

DSM-V – 2013 Genel olarak, bir madde kullanım bozukluğunun teşhisi, maddenin kullanımıyla ilgili patolojik bir davranış kalıbına dayanır.

Kriter A: Yakın zamanda bir maddenin yutulmasına bağlı olarak maddeye özgü bir sendromun gelişmesi.

Kriter B: Değişiklikler, maddenin merkezi sinir sistemi üzerindeki fizyolojik etkilerine bağlanabilir.

Kriter C: Maddeye özgü sendrom, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olur.

Kriter D: Belirtiler başka bir tıbbi duruma bağlanamaz ve başka bir ruhsal bozuklukla daha iyi açıklanamaz.

   3.2. MADDE BAĞIMLILIĞI TEŞHİSİ

        Genel olarak, uyuşturucu bağımlılığı veya madde kullanım bozukluğu, bir klinik psikolog, bir psikiyatrist veya lisanslı alkol ve uyuşturucu danışmanı tarafından kapsamlı bir değerlendirmeden sonra teşhis edilebilir. Mevcut tanı kriterleri Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında (DSM-V) yer almaktadır (DSM V, 2013). Bunlar şunları içerir: 

 Amaçlanandan daha büyük miktarlarda veya daha uzun bir süre boyunca alınması;

 İlacın/maddenin kullanımını azaltmak veya kontrol altına almak için sürekli bir istek veya başarısız bir çaba;

 Uyuşturucu/madde elde etmek ve kullanmak veya etkilerinden kurtulmak için gerekli faaliyetlere çok zaman harcanması;

 İlacı/maddeyi kullanmak için aşerme veya güçlü bir istek veya dürtü; 

 İşte, okulda veya evde önemli rol yükümlülüklerini yerine getirememe ile sonuçlanan yineleyici kullanım;

 Uyuşturucuların etkilerinin neden olduğu veya şiddetlendirdiği, kalıcı veya tekrarlayan sosyal veya kişilerarası sorunlara rağmen kullanmaya devam etme;

 Uyuşturucu/madde kullanımı nedeniyle önemli sosyal, mesleki veya eğlence etkinliklerinden vazgeçilmesi veya azaltılması;

 Fiziksel olarak tehlikeli olduğu durumlarda dahi tekrarlayan kullanım;

 Uyuşturucunun neden olduğu veya alevlendirdiği muhtemel, kalıcı veya tekrarlayan bir fiziksel veya psikolojik sorun olduğu bilinmesine rağmen uyuşturucu/madde kullanımına devam edilmesi;

 Aşağıdakilerden biri ile tanımlanan tolerans: (a) intoksikasyon veya istenen etkiyi elde etmek için belirgin şekilde artan miktarda ilaç/maddeye ihtiyaç duyma, (b) aynı miktarda ilaç/maddenin sürekli kullanımı ile belirgin şekilde azalmış etki;

 Aşağıdakilerden herhangi biri ile kendini gösteren yoksunluk: (a) ilaç/madde için karakteristik yoksunluk sendromu, (b) ilaç/madde, yoksunluk semptomlarını hafifletmek veya önlemek için alınması.

        Bu 11 kriter, madde üzerinde bozulmuş kontrol (ölçüt 1-4), sosyal bozulma (ölçüt 5-7), riskli kullanım (ölçüt 8-9) ve farmakolojik kriterler (ölçüt 10-11) olarak alt gruplara ayrılabilir. Bununla birlikte, farklı ilaç türlerinin farklı geri çekilme kriterleri setlerini karşıladığını ve bu nedenle spesifik teşhislerin ilaca özgü geri çekilme kriterleri setlerine atıfta bulunması gerektiğini belirtmek gerekir.


 

BÖLÜM 4

   4.1. MADDE BAĞIMLILIĞI VE ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMASI

        Erken çocukluk ve ergenlik çağı travmasına maruz kalmanın, yetişkinlikte maddenin kötüye kullanımı ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde bağımlılık için bir risk faktörü olarak katkıda bulunabileceğini destekleyen çok sayıda kanıt vardır (Kendler ve ark.,, 2000; Molnar ve ark.,, 2001; Nelson ve ark., 2006; Sinha, 2001, 2008). Çocukluk ve ergenlik döneminde strese maruz kalma, prefrontal korteks de dahil olmak üzere duygusal ve davranışsal stres tepkilerini, karar vermeyi, ödül davranışlarını ve dürtüselliği düzenlemekten sorumlu beyin bölgelerinin gelişimini değiştirebilir (Blanco ve ark.,, 2015; Heinrichs, 2005; McCrory ve ark., 2012; Sinha, 2008). Ayrıca çocukluk çağı travması ile ebeveyn veya sosyal destek eksikliği, uyumsuz başa çıkma becerileri ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde uyuşturucu bağımlılığına katkıda bulunan günlük stres seviyeleri arasında etkileşimler olabilir (Sinha, 2001). Yetişkinlik döneminde yaşanan travma da madde bağımlılığı riski ile ilişkilidir. Örneğin, kokaine bağımlı bireyler, toplumla uyumlu örneklere kıyasla önemli ölçüde daha fazla yaşam boyu travma türü rapor etmektedir (Afful ve ark., 2010). Ek olarak, araştırmalar (Miranda ve ark., 2002)  madde bağımlılığı tedavisine kayıt olan kadınların %60-70'inin, baş etme yöntemi olarak maddelerin kullanılabileceği bir partner şiddeti öyküsü bildirdiğini de ortaya koymuştur (Lincoln ve ark, 2006). Bununla birlikte, savaşla ilişkili travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile sonraki madde kötüye kullanımı arasında bir ilişki olduğuna dair sağlam kanıtlar vardır (Bremner ve ark., 1996; Davis ve Wood, 1999; McFall ve ark., 1991; Seal ve ark., 2012). Ayrıca, TSSB ve madde kullanım bozukluğu komorbiditesi olağanüstü derecede yüksektir (Brady ve ark., 2004), özellikle opioid bağımlılığı (Fareed ve ark., 2013). Travmatik olaylar, PTSD'nin (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2013; Reddy, 2013) kanıtladığı gibi, kronik stresi tetikleyebilir, bunun için genellikle sıkıntılı duygulardan ve travmatik anılardan kaçmak için ilaç kullanılabilir (Brady ve ark., 2004). Bu hipotez, klinik bir TSSB tanısı olmadan travmadan kurtulan ve daha sonra günlük yaşamda travmayla ilişkili olmayan sıkıntılarla başa çıkmak için ilaç kullanmaya başlayan ve bir bağımlılık döngüsüne yol açan travmadan kurtulanları kapsayacak şekilde genişletilebilir (Bremner ve ark., 1996; Charney ve ark., 1993).

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)