Magnezyum Eksikliği

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 10 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Magnezyum insan vücudunda en fazla bulunan dördüncü mineraldir. Vücudumuzda pek çok hayati fonksiyonlarda gerekli olan esansiyal bir yapı taşıdır. Kalp damar sistemi fonksiyonu, hücre içi kalsiyum girişi, enerji üretimi, bazı hormon ve proteinlerin sentezi ve pek çok metabolik olayda görev alır. Erişkin bir insanın vücudunda 25gr magnezyum vardır. Bu magnezyumun %60 ı kemiklerde bulunur.

Magnezyum eksikliği belirtileri nedir?

Kronik yorgunluk ve halsizlik en sık gördüğümüz magnezyum eksikliği belirtisidir. Anksiyete ve depresyon magnezyum eksikliğine bağlı oluşabilir. Diğer yaygın belirtileri arasında uyku bozukluğu, migren tipi baş ağrısı, kas krampları, iştah azalması, bulantı, kusma gibi sayılabilir. Nadir görülen magnezyum eksikliği belirtileri arasında aritmi, hipertansiyon, hiperaktivite vardır.

Magnezyum eksikliği neden oluşur?

Magnezyum eksikliği günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü sanayileşme ile insanların değişen beslenme alışkanlığı magnezyum eksikliği nedenlerinden biridir. İşlenmiş hazır gıdalar yiyeceklerdeki mineral ve vitamin oranını azaltır. Bunun dışında hamilelik, ağır spor yapma alışkanlığı gibi metabolik ihtiyacın arttığı durumlarda günlük alınması gereken magnezyum miktarı artar. Bunun karşılanmaması durumunda eksiklik ortaya çıkar.

Magnezyum hangi besinlerde bulunur?

Magnezyum içeren besinler her gün düzenli tüketmeliyiz. Günlük almamız gereken magnezyum miktarı 300-400mg/gün arasında değişir. Magnezyum ihtiyacı erkeklerde, gebelik durumunda, ağır spor yaparken artar. En çok magnezyum içeren besinler;

Yeşil yapraklı sebzeler den kuzu kulağı, ıspanak, semizotu örnek verilebilir

Yulaf ezmesi, pirinç, arpa, buğday gibi tahıllar

Badem, fıstık, kabak çekirdeği ve kaju gibi kuruyemişler

Avokado ve muz hem mineral hem de vitamin açısından çok besleyici meyvelerdir.

Bitter çikolata

Fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller

Magnezyum tedavisi kimlere verilir?

Kas krampları ve kas spazm durumlarında

Migren tipi baş ağrısı

Hipertansiyon

Premenstrüel sendrom

Menopoz hastalarında ateş basması varlığında

Uykusuzluk

İştah azlığı

Kabızlık

Stres

Kronik yorgunluk

Böbrek taşını önlemek için

Magnezyum eksikliği tedavisi nasıl yapılır?

Magnezyum eksikliği tedavisinde ilaç tedavisine ek olarak mutlaka beslenme alışkanlığı sorgulanıp sağlıklı beslenme düzeni hastaya kazandırılmalıdır. Günlük alınması gereken miktar dengeli beslenme ile sağlanabilir. Fakat magnezyum eksikliği belirtileri mevcut ve yapılan testlerle magnezyum eksikliği tespit edildi ise magnezyum takviyesi gerekir. Piyasada pek çok preperat vardır. Fakat bunlar içinde dikkat edilmesi gereken emilimi yüksek bir ilaç kullanmak gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)