Makat Çatlağı(anal fissür) Nedir?

Yazar Mert AtakGenel Cerrah • 5 Nisan 2017 • Yorumlar:

Anal fissür, halk arasında geçen şekliyle makat çatlağı, makat yırtığı olarak adlandırılır. Anal(Makat) bölge girişinde özel deri tabakasında büyük abdestin geçişine bağlı olarak oluşan yırtılmadır.
Genellikle anal ring orta hatta yer almaktadır. Orta hat haricinde bulunması durumunda sistemik barsak hastalıkları akla gelir ve buna yönelik araştırma yapılması gerekir.
Oluştuğu süreye ve hasta şikayetleri ve proktolojik muayenesine bakarak akut(yeni) ve kronik(uzun zamandır) olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırma önemlidir çünkü bu sınıflandırmaya göre hastaya tedavi yaklaşımı değişmektedir.
Hastalığın nedenselliği araştırıldığında bir zincir reaksiyonu olduğunu izliyoruz. Tuvaletimizi tutmayan yarayan kasımız kasılıyor, içinden geçmeye çalışan gaytamız çeperi zorluyor, yırtık nedeni ile can yakıcı tuvalet deneyimi nedeni ile kendimizi sıkıyoruz ve bu zincir reaksiyonu kırılmaz bir hal alıyor.

Klinik
En önemli klinik bulgu ağrıdır. Hastalar özellikle bu ağrı için “ciddi can yakıcı” “ömrümden ömür gidiyor” şeklinde tarifler ler tuvalete gitmek istemezler. Tuvalet sonrası hastalar zonklayıcı ağrı nedeni ile oturmak istemediklerini ve sıcak uygulama istediklerini söylerler. Hastayla iyi bir iletişim sağladıktan sonra hasta sanki “bıçak kesmiş” gibi “kesilmiş” gibi ağrı oluyor şeklinde net tariflemeye gider.
Tuvalet sonrası damla şeklinde tuvalet fayansına düşen kanama da anal fissürü tanımlayan özellikle hikaye ile birleştiğinde büyük ölçüde tanı koymamızı sağlayan belirtidir.
Tanı:
Proktolojik muayene masasında muayene esnasında gözle görünür şekilde kendini göstermektedir. Genellikle ön yada arkada orta hattadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)