Makat Fistülü ve Tedavisi

Yazar Mert AtakGenel Cerrah • 5 Nisan 2017 • Yorumlar:

 

Kelime anlamı ile fistül vucüdta iki boşluk arasında doğal olmayan alternatif bir yol açılması anlamına gelir. Dolayısı ile bu yolun 2 ucu bulunmaktadır. Anal bölgede bu yollardan biri kanal iç yüzeyinde iken diğeri anal bölgede bulunmaktadır. 


Klinikte genellikle anal apse ile benzer bulgular vermekle beraber anal apseye göre daha rahattır. Anal apseden farklı olarak hasta tekrarlayan ve dönem dönem olan iç çamaşırında kirlenmeye neden olan kötü kokulu akıntıdan bahsetmektedir.


Tanı hikaye ile beraber yolun dış ucu yani dış ağzının görülmesi ile konulur. Muayene esnasında çeşitli sıvı veya kıvrılabilir materyaller ile fistül iç ağızıda tespit edilebilir. 
Tedavide amaç alternatif yolu ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle özellikle komplike fistüllerde yolun açık tarifinin yapılabilmesi için gerekli olabilecek ek tetkiklere ihtiyaç olabilir. 
Fistülografi, endoultrasonografi ve mr fistülografi yol tarifinde gerekli olabilecek tetkiklerdir. MR fistülografi bu tetkikler arasında en iyi görüntüleme yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Fistülün iç ağzı, dış ağzı ve ağızları birleştiren yolun yerleşimi hastadaki tedavi stratejisini belirleyen ana faktörlerdir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)