Makat Kaşıntısı

Yazar Mert AtakGenel Cerrah • 5 Nisan 2017 • Yorumlar:

Anal prurutis (anal kaşıntı)
Makat bölgesinin kaşıntısı olarak ifade edilebilir. Anal bölge yaradılış nedeni ile çok kanlanan bir bölgedir. Bu nedenle de gerek lokal irritanlar gerekse sistemik allerjenler anal bölgede rahatsızlığa neden olabilirler.  Anal bölgede kaşıma ile kronik travma ortaya çıkmakta bu da kaşıntıyı daha fazla arttırarak kırılması zor bir zincir reaksiyonuna neden olacaktır. 
Anal kaşıntı toplum içinde rahat yaşamamızı engelleyen ve gün içinde ciddi rahatsızlık veren bir hastalık olarak görülmektedir. Anal kaşıntısı olan hastalar devamlı tuvalete gidip rahatlama isteğinde bulunurlar bu da hastaları iş ve sosyal hayattan uzaklaştırır. 
Temelde 3 grup altında incelebilir. 
Bunlardan birincisi anal bölge derisinin rahatsızlıkları, cildimizi tutan deri hastalıklarının bir çoğu anal bölge derisini hastalandırıp kaşıntıya neden olabilmektedir. Lokal ve sistemik allerjenler anal bölgede şikayetlere neden olmaktadır.  Bu gruptaki anal bölge kaşıntısının temel nedeni yani cilt hastalığına yönelik tedavi sonrasından kaşıntıda ortadan kalkacaktır.
 İkinci grup anal bölge hastalıkları, hemoroidal hastalık, anal fissür, rektum kanseri, anal inkontinens vb bir çok anal bölge hastalığı semptomları arasında anal kaşıntı bulunmaktadır. Bu nedenle anal kaşıntı ile gelen hasta iyi irdelenmelidir. Anal kaşıntı bir sonuç olduğu için bu şikayetinde altındaki eden tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. 
Üçüncü grup ise psikolojik nedenler olarak izlenmektedir. Bu gruptaki hastalar anal kaşıntı ile gelmesi sonrası yapılan bütün tetkikler ve incelemeler sonrası organik bir neden bulunamaması sonrası izlenmektedir. 
Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Örneğin barsak parazitinin neden olduğu anal kaşıntıda topikal krem vermenin anlamı ve doğruluğu yoktur. Bu nedenle birçok etkenin neden olabildiği anal kaşıntıda tedavi şudur demek doğru değildir. 
Hastalara anlatılması gereken öncelikle hijyen kurallarıdır. Hastalar bu konuda ya yetersiz yada gereğinden fazla temizlik yapmaktalar. Anal bölge temizliğinde özellikle deterjanlar ve kurutucu sabunlardan uzak durulmalı ılık su ile temizlik yapılmalı ve temizlik sonrası kuru tutulmaya çalışılmalıdır. Temelde bu üç kritik nokta çoğu hastanın şikayetlerinin geçmesini ve hastalıktan kurtulmasını sağlamaktadır. 
Hastalığın tespiti sonrasın da hasta uyumu ile birlikte üstesinden gelinebilecek bir anal bölge hastalığıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)