Makat Siğilleri

Yazar Mert AtakGenel Cerrah • 14 Ocak 2020 • Yorumlar:

Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür. Vücudun birçok yerinde görülmekle beraber makat çevresinde ve cinsel organ etrafında gözükenler genellikle HPV-6, HPV-11, HPV-16 ve HPV-18 olan tipleridir.

Makat Siğilinin (anal kondilom) Belirtileri Nelerdir?

Makat bölgesinde şişlik karnabahar görünümünde olur
Makat bölgesinde kaşıntı
Makattan kanama görülmesi
Makattan sümüksü (mukuslu) oluşan akıntılar
Makat bölgesinde ıslaklık hissi

Hastalarda diğer makat hastalıkları gibi belirgin şikayetlere neden olmazlar. Makat siğili hastalığında hastalar genellikle elen gelen et-beni gibi çıkıntı, makat kaşıntısı ve şiddetli kaşımaya bağlı kanama şikayetleri ile başvurabilirler. Kaşıma hastalığın lokal bölgede yani kaşınan bölgede yayılmasına neden olmaktadır. Uzun süren kaşıma travması ile makat hastalıklarından bir tanesidir. Kansere neden olan HPV tipleri sıklıkla HPV-16 ve HPV-18 dir.

Hastalık cinsel yolla yayılabilmektedir. Ancak temiz olmayan tuvaletler gibi yerlerden direkt temas ve dokunma ile de yayılabilmektedir. Bu nedenle hastaların makat siğili hastalığına yakalanmasına sadece cinsel yolu düşünmek yanlış olmaktadır. Hastaların genellikle ileri düzeyde yayılmış makat siğili ile gelmesinin en büyük sebebi hastalığın bahsettiğimiz gibi sadece cinsel yolla bulaşacağını düşünerek tedaviden kaçınmalarıdır.

Makat siğili tanısı genellikle fizik muayene konulabilmektedir. Hastalık tanısı ve tedavi planlamasında anal kanal iç yüzeyinde siğil olup olmadığı araştırılması gereken bir konudur. Makat iç yüzeyinde makat kanseri ne neden olabilecek bir hastalık olduğu için hastalık sadece makat çevresine bakılarak tedavi edilmemelidir.

Genital siğil bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilmektedir. Human Papilloma Virüs (HPV) bulunan herkeste genital siğil ortaya çıkmayabilir. Aslında birçok kişide Human Papilloma Virüs savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilmektedir.

Hastalığın tedavisinde yüzeyel krem şeklindeki ilaçlar olan padofilin, asetik asit ya da nitrik asit gibi ürünler kullanılabilmekte beraber tekrarlama olasılığı yüksek olduğu için çok tercih sebebi değildir.

Çeşitli cihazla yardımı ile makat siğili olan bölgenin yakılması yada dondurulması sık kullanılan tedavilerden birkaçıdır.

İmiquimod adı verilen etken maddeli ilaç yardımı ile hastaların evde tedavi olabilmeleri mümkün olabilmektedir. Ancak ilacın yan etki yarattığı yan etkiler nedeniyle dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Teknolojik yöntemler olan lazer tedavisi sayesinde dağınık ve yaygın makat siğillerinde etkin sağlanabilmektedir. Cerrahlar tarafından en sık kullanılan yöntem ise siğilin tabanı ile beraber komple çıkarılması olan koter ile eksizyon yöntemidir. İlerlemiş ve nüks etmiş hastalarda ağızdan alınan Floro-urasil ve interferon tedavisi sayesinde hastalığın önüne geçebilmek mümkün olabilmektedir.

Makat siğili hastalığı ve tedavisinde öncelikle bilinmesi gereken konu hastalığın tekrar edebileceğidir. Bu yüzden de sık kontroller ile tamamen düzelme olup olmadığının takip edilmesidir. Olası ufak nüksler sıkı takipler sonrasında basit işlemlerle engellenebilmekte ve bu sayede hastaların makat siğili hastalığından kurtulmaları mümkün olabilmektedir.

Human Papilloma Virüs (HPV) ile bulaşma sonrasında lezyonun görülme süresi ortalama 3 hafta ile 24 ay arasında değişmektedir. Genital siğilin ortaya çıkması;

Kişinin bağışıklık sistemine
Yüksek riskli Human Papilloma Virüs varlığına
Uzun süreli bir siğil varlığına
Başka herhangi bir enfeksiyonun varlığına
Yaşa göre değişebilmektedir.

Diğer makat hastalıklarında bahsettiğimiz gibi makat siğili utanılması ve çekinilmesi gereken bir hastalık değildir. Oldukça sık görülen bu hastalıkta uzun süreler sonrasında kanser gelişmesindeki en büyük sebep hastaların utanma duygusudur. Utanma duygusu yüzünden hastaların sağlığını kaybettikleri ve sonucu üzücü sonuçlar doğurabildikleri için geç kalmadan tedavi en önemli yaklaşımdır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)