Makatta Apse Nedir?

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 25 Ekim 2021 • Yorumlar:

Makat, sindirim sisteminin sonu olan ve besin maddelerinin metabolizma tarafından kullanılamayan kısımlarının atıldığı anatomik yapıdır.

Anoderm isimli anal kanalın içini kaplayan örtücü tabakanın ağrı eşiğinin düşük olması ve bölgede çok sayıda sinir ucu bulunması nedeniyle, dayanılmaz ağrılar oluşabilir. Çatlaklar, çoğu zaman hafif görüntüde olurlar ancak anüs duyarlı bir deriden oluşur. Bu nedenle dışkılama, anal fissür vakalarında oldukça zordur. Dayanılmaz ağrıların yanı sıra kanama oluşur. Anal fissür problemiyle karşı karşıya gelen bireyler, makat çevresindeki sfinkter kaslarını, istemsiz olarak devamlı kasılı tutmak zorunda hissederler, aksi takdirde acı çekerler. Üstelik dışkılama ihtiyaçları geldiği halde, tuvalete gitmeyi ağrı çektikleri için ertelerler. Bu durum, anal fissürün iyileşmesini zorlaştırır.

Bazı anal fissür vakalarında çatlak, kanalın iç kısmına doğru ilerlediği için, komplikasyonlara zemin hazırlar. Bu tür vakalarda, ishal ve kabızlığın oluşmaması için uygun şartlar oluşturulmalı ve uzman doktor tarafından gerekli kontroller yapılmalıdır.

Makatta Apse Nedir?

Makat bölgesinde oluşan travmalar ve istemsiz yapılan birtakım zorlamalar sonucunda makatta ufak çatlaklar oluşur. Temiz olmayan dışkı ile çatlakların teması sonucu enfeksiyon riski yükseler. Hemoroid, anal fissür, kaşıntılı makat hastalıkları (dermatitler, genital siğiller), apseye yatkınlık oluşturabilir. Buna bağlı olarak da anal bölgede apseleşme görülebilir. Makatın kenarında veya farklı bölgelerinde, şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler ağrılı ciddi apseler olarak gözlenir.

Muhakkak drenaj gerektirir ve acil olarak değerlendirilmelidir. Apse oluşan bölgeler, mutlaka uzman hekim tarafından muayene edilmelidir.

Otururken, öksürürken veya tuvalet esnasında ağrı hissetmek, perianal fistül belirtilerinin de arasında yer alır. Ayrıca dışkılama esnasında kan, iltihap ve kötü kokulu akıntı görülebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)