Mali Obezite

Yazar Hasan Basri İzgiPsikiyatrist • 18 Mart 2018 • Yorumlar:

Çağımızın önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü de obeziteyi, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamaktadır.

Beden Kitle İndeksimin sonucu (BMI=105 kg/(1.74mx1.74 m)= 34.68) obezite lehine (ideal kilonun karşılığı: 20-25 aralığında olmak). Diğer bir deyişle mevcut ağırlığımın üçte biri kadarını fazladan taşıyorum, bir bakıma kendime hamallık yapıyorum. Hareketlerim kısıtlandıkça fazla kaloriyi yakamıyorum, vücudum da daha fazla yağ depoluyor. Bir tarafta ben ve benim gibi yağ depoları zirve yapanlar, diğer tarafta açlık sınırının altında bir deri bir kemik kalanlar: bir garabet dünya.

Günlük pratikte gördüğüm ve obezitenin diğer bir versiyonu gibi değerlendirdiğim vakalar var: malı/maddiyatı (mâli kaloriyi) istifleyerek yaşayan (depolayan), biriktirdikçe paylaşmaktan uzaklaşan (enerjiyi kullanamayan) ve sonuçta birikimlerinin fazlalığı nedeniyle hastalanan (kaybetme korkusu ile anksiyete bozukluğu, depresyon vs. yaşayan) mâli obezite mağdurları. Genelde bu kişilerin hem kendine hem de kendinden bir sonraki kuşağa zararları oluyor. Zira mâli obezite yaşayan anne/babadan sonra çocukları, farkında olmadan depolanan enerjiyi (maddiyatı) hızla tüketiyorlar ve kaynaklar bitip tükenene kadar har vurup harman savuruyorlar.

Aman dikkat! Her tür obezite sağlığa zararlıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)