Manipülasyon Nedir?

Yazar Sedanur Güneş PampalPsikolog • 13 Şubat 2022 • Yorumlar:

Yönlendirmek, etkilemek ve değiştirmek anlamındaki bu kelime her ne kadar günlük hayatta sıkça kullanılmasa da sıkça karşı karşıya kaldığımız bir durumdur.

Gizli tehditler, üstü kapalı ikazlar gibi daha kolay anlaşılacak türleri olabilir.Bunları fark etmek daha kolaydır.Ancak karşı tarafı üzmemek için verdiğiniz çoğu kararda ya da onu kaybetmemek için yaptığınız fedakarlıklarda manipüle ediliyor olma ihtimaliniz yüksektir.

Bu durum başlarda çok küçük hamlelerle kendini gösterse de zamanla etki alanı büyüyerek hayati kararlarda da başkalarının etkisinde hareket etmenize neden olabilir. Değer verdiğimiz birinin bize küsüp kırılmasın diye kendimizden fedakarlık ettiğimiz anlarda ya da bizden beklentisini açıkça dile getiren yakınlarımızın sanki biz o beklentiyi karşılamak zorundaymışız gibi hissettirdiği anlarda aslında kendi adımıza önemli kararları kendi düşünce ve duygularımızdan çok başkalarının bizi etkilediği koşullarda veriyoruz.

Peki buna neden izin veriyoruz?

Kendi kararlarımızı dış etkenlerden bağımsız olarak verebilmek önemli bir beceridir. Özellikle öz saygımızın ve güvenimizin gelişmiş olması bu konuda önemli yer tutar. Öz güven ve öz saygı ise küçüklükten itibaren öğrenilen bir olgudur. Yani en başta ailemizin (bakım verenimizin) sonra ise arkadaş ve öğretmenlerimizin bize nasıl davrandığı, kendimize yönelik olumlu değerlendirmeyi öğrenmek ve sosyal çevremizin bize bu konudaki destekleri ile ben kimim? Nasıl biriyim? Ve Neler yapabilirim? Soruları yavaş yavaş şekillenir. Bahsedilen sosyal çevre yeterince bize kendi becerilerimizi keşfetmemiz konusunda alan sağlamamışsa, eleştirmişse, yaptıklarımızı takdir etmemişse, kendi düşünceleri dışında başka bir yol benimsememize izin vermemişse ve bunu yaptığımızda bizi dışlamışsa artık kendimize dair “ben yapabilirim” algımızı zedelemiş olurlar. Böylece bizler başkalarının iyi gördüğünü yapmaya, başkalarının onayını almaya ve kendi düşüncelerimize güvenmemeye başlarız.

Bu durum yaşam boyu bilinçsizce pekiştirilir ve hayatımız başkalarının müdahalelerine açık hale gelir. Bu müdahaleyi fark edebilmek ve sonrasında kendi alanımızı oluşturabilmek için ilk adımdır. Ancak tüm bunları gerçekleştirmek için önce kendimizi sevmeyi, saygı duymayı ve kendi potansiyelimize güvenmeyi öğrenmeliyiz. Bunu yaparken sorulacak soru ise; kendimi sevmem ve kendime güvenmemin önündeki engel/engeller neler?Nelerdi?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)