Manuel Terapi Nedir?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:

Manuel terapinin tanımı, ‘postüral denge ve maksimum ağrısız kas iskelet sistem hareketlerini kazanmak için talimatlar ve manevralar verilerek, hastanın tedavi sürecinde ellerin kullanımı’ şeklinde tanımlanabilir. Daha spesifik olan omurga manipülasyonu, primer hedefin omurga hareket kaybının doktor tarafından restorasyonu için spesifik omurgayı içeren bölgeye, pasif mekanik bir tedavidir. İtme yapılmayan teknikler (mobilizasyon) bu tanımın içinde yer alır. Aktif egzersiz yani kişinin kendi uyguladığı kuvvetler veya kendi neden olduğu hareket, kas iskelet sistemin restorasyonunda bazen etkili olmakla birlikte, bu tanımlamanın içinde yer almaz. Masaj ve traksiyon bu tanımlamanın dışında kalmaktadır.

MANUEL TEDAVİ TEKNİKLERİ NEDİR?

Manuel terapi teknikleriyle ilgili literatürde direkt ve indirekt tedavi kavramı yer almaktadır. Tedaviden önce yapılan muayenede, eklem hareket açıklığında bariz veya zor fark edilir kısıtlanma bulunduğunda buna bariyer denir. Direkt tedaviler bariyeri desteklemekte ve onu elimine etmek için hareket kısıtlılığı mekanik olarak zorlanır. Tam tersine indirekt tedaviler bariyerden kaçınmakta ve eklem açıklığı tedavisine odaklanmak yerine, normal açıklığın genişlemesi için akıcı hareket izin vermektedir. 

    Diğer itme teknikleri yüksek hız ve düşük amplitüdlü olan impulslardan oluşmaktadır. Uzman doktor, kas iskelet sistemindeki disfonksiyon tanısını ayrıntılı fonksiyonel muayeneyle koyar. Problemli bölgede, kısıtlanmış yöne doğru kısa kontrollü itme uygulanır. Bazen ‘pop’ ya da ‘klik’ sesi oluşur. Bu sesin kaynağı kavitasyona ve eklem içinde nitrojen serbestleşmesine bağlıdır. Bunun varlığı, refleks kas kasılmaları gibi duyulamayan olaylardan kısa bir zaman sonra mekanik bir olayın oluştuğunu göstermektedir. 

    Mobilizasyon olarak isimlendirilen düşük hız, yüksek amplitüdlü teknikler itme tekniklerine göre daha nazik tekniklerdir. Eklem istirahat pozisyonu ve hareketin disfonksiyonel limitinde tanımlandığı gibi pasif olarak azaltılmış hareket aralığında hareket ettirilir. Hareketin derecesi ve sonlanma noktası derecelendirme planına göre çeşitlenir, ancak eninde sonunda sonlanma noktası ve disfonksiyonel bariyer tekrarlayan hareket ile takılır. Ara sıra, bir miktar ek kuvvet eklemi bariyerden ve kısıtlılıktan çıkarır. 

    MANUEL TERAPİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

    Manuel terapi, bel, boyun, kol ve bacak eklem hareket açıklığı azalması ile birlikte olan tüm kas-iskelet ağrılarında veya hareketle tetiklenen lokalize duyarlılıklarında kullanılır. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mekanik bel ve boyun ağrıları en sık kullanım alanı olmakla birlikte manuel terapiye cevap veren birçok kas iskelet sistemi hastalığı tanımlanmıştır. Karpal tünel sendromu ve torasik outlet sendromu manuel terapi ile tedavi edilir. 

    MANUEL TERAPİDE TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR?

    Manuel terapi tekniklerin uygulama zamanları kişiden kişiye değişebilir. Manuel terapi doğru yapıldığında ciddi zaman alıcı bir konudur. Özellikle kronik ağrılı durumlarda tüm vücut yaklaşımı gerekebilir. Akut ağrılarda kısa sürede cevap alınır. Tedavinin süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)