Maskeli Depresyon

Yazar Işıl UğuradPsikiyatrist • 5 Nisan 2019 • Yorumlar:

Depresyon derin üzüntü, elem, keder içeren bunaltılı bir durumdur. Bu süreç daha önceden zevk veren hadiselerden artık eskisi kadar zevk alamama, ilginin kaybolması gibi ruh hallerini de içerir. Kişinin günlük işlevselliğinde yani işini gücünü yapmasında, bozulma olur. Zihinsel ve fiziksel alanlarda eneri azlığı ile giden bir yavaşlama olur. Kısaca, kişi neşesiz ümitsiz yorgun bitkin ve tahammülsüzdür.

Tek bir çeşit depresyon yoktur ve bazen depresyonu tanımak hastalığı teşhis edip, tedaviye yönlenmek daha güç olur. Bu depresyon özellikle, “maskeli depresyon” ise. Maskeli depresyon daha çok bedensel hastalık belirtileri ile ortaya çıkar. Fiziksel belirtiler, alkol madde kullanımı,cinsel işlev bozuklukları daha ön plandayken, diğer depresyon belirtileri geri planda kalır. Yorgunluk, uyku iştah değişiklikleri, beden işlevlerinde bozukluk,nedeni bulunamayan ağrılar sık görülür. Zihinsel ve fiziksel yavaşlama, uyku bozukluğu,ilgi odaklarında azalmanın dışında, depresyonda görülen klasik belirtiler pek görülmez. Depresyonun bu çeşidinde vücutta bel, sırt, boyun, eklem, baş ağrıları veya vücudun farklı yerlerini tutan gezici ağrılarla giden, genel bir keyifsizlik hali hakim olur. Kişi adlandıramadığı, tam bir hastalığa uymayan, bu ağrılar nedeniyle kanser gibi ciddi bir hastalığı veya tanı konulamayan kronik ölümcül birhastalık yaşadığına dair kaygılar duyar.Doktor, doktor dolaşır, pek çok tetkik ve muayeneden geçer ama istediği sonuca ulaşamaz. Maskeli Depresyon; duygularını, hüzünlerini ifde edemeyen toplumlarda daha sık görülür.

Öfkelerini ifade etmek yerine bastırmayı tercih edenlerin hastalığıdır.Hastalar sıkıntılarını sözleriyle değil, bedenleriyle ifade ederler. Bu davranışların beni kızdırıyor, yaşadığım bu durum beni çok üzüyor demek yerine vücutlarının pek çok yerinde süre giden ağrı, sızı şikayetleri olur. Devam eden kronik ağrılarda, hastalığı fark edip, yardım ve destek almak, gerektiğinde ilaç desteği ve psikoterapiden kaçınmamak önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)