Meme Kanseri Belirtileri ve Erken Tanı İçin Yapılması Gerekenler

Yazar Murat KalaycıGenel Cerrah • 29 Kasım 2018 • Yorumlar:

Erken teşhis meme kanseri tedavisinde anahtar rol oynar. Bu nedenle her kadının olası meme kanseri belirtilerini bilmesi ve herhangi bir zamanda anormal durum tespit ettiğinde meme ile ilgilenen uzmanına, ’’Meme Cerrahı’’na başvurması hayati önem taşır. Aylık olarak kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın kendi memesindeki herhangi bir değişikliği saptayabilir.

Olası Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

-Memenin dokusunun içinde, kenarında ya da koltuk altı bölgesinde kitle veya artmış yoğunluk saptanması.

-Memede saptanan her kitle kanser demek değildir. Memenin iyi huylu tümörleri, kistleri de ele gelen kitleler şeklinde kendini gösterebilir.

-Kitlenin iyi huylu veya kötü huylu olduğunu ancak uzman hekim değerlendirebilir.

-Meme başında aşırı hassasiyet oluşması

-Meme derisinde değişiklikler( kızarıklık, pullanma vs) ya da meme derisindeki gözeneklerin genişlemesi (Portakal kabuğu görünümü).

-Meme büyüklüğünün veya konturunun değişmesi. Yani her iki meme arasında asimetri oluşması.Bu değişikliğin son zamanlarda olmasıönemlidir. Yoksa çoğu kadının bir memesi diğerine göre biraz büyük olabilir, bu normaldir.

-Meme derisinin herhangi bir yerinde çukurlaşma, çekilme olması.

-Meme başının çekilmesi.

-Meme başı akıntısı; Özellikle berrak veya kanlı akıntı olması. Bu akıntının sıkarak değil de kendiliğinden gelmesi önemlidir.

Bu bulgulardan biri olduğunda mutlaka konunun uzmanı genel cerrahi hekimine başvurularak gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması gerekiyor.

Hiçbir belirti olmazsa bile düzenli aralıklarla meme kontrolünün yapılması erken tanı koymada büyük önem taşıyor. Çünkü meme kanseri hiçbir belirti vermeden sadece radyolojik tetkiklerle daha erken evrede saptanabiliyor. Bu tetkiklerin 40 yaşından önce meme usg, 40 yaşından sonra ise meme usg ve mamografi birlikte olması gerekiyor. Bu şekilde değerlendirildiğinde memedeki patolojiyi yakalama duyarlılığı artıyor. Gerekirse bu tetkiklere meme MR'ı da ekleniyor. 40 Yaşından sonra sadece mamografinin tek başına kullanılması veya tek taraflı meme tetkikleri yapılması memenin değerlendirilmesinde uygun yöntemler değil.

Meme takibinin ‘’Meme Cerrahı’’ tarafından yapılması önem arzediyor. Çünkü hastanın meme takibinin sıklığına, meme muayanesi ve memeye yapılan tetkiklerle memenin değerlendirilmesine klinisyenin karar vermesi takip sırasında oluşabilecek hata paylarını minimalize ediyor.

20 yaşından sonra ayda bir kez kendi kendine muayene ve iki yılda bir Meme Cerrahı kontrolü, 40 yaşından sonra yine ayda bir kendi kendine muayene ve yılda bir kez Meme Cerrahı muayenesi öneriliyor. Memede farklı patolojiler saptandığında veya mevcut risk faktörlerine göre bu takip programı sıklığı artabiliyor. Kişisel değerlendirme için Meme Cerrahının görüşü önem taşıyor. Meme kanseri erken teşhisi hayat kurtarıyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)