MEME KANSERİ CERRAHİSİNDE

Yazar Murat KalaycıGenel Cerrah • 30 Mayıs 2017 • Yorumlar:

‘’MEME BAŞI VE CİLT KORUYUCU MASTEKTOMİ’’ İLE KOZMETİK KAYIP YAŞAMADAN TEDAVİ MÜMKÜN

Meme kanseri günümüzde her 8 kadından birinde hayatının bir döneminde görülüyor. Sıklığı yaşla birlikte artıyor. Meme kanserinde erken tanı çok önemli. Çünkü hastalık erken dönemde yakalanırsa tedavi şansı yüksek oluyor. 40 yaş üstü kadınlarda her yıl genel cerrahi uzmanı muayenesi sonrası meme usg ve mamografi yapılması gerekiyor. Bu sayedehastalık erken evrede yakalanabiliyor. Görüntüleme yöntemleriyle teşhis edildikten sonra doku örneği alınarak tanı kesinleştiriliyor ve sıra ameliyat planlamasına geliyor. Bu aşamada kişisel tecrübelere göre değişik ameliyat seçenekleri gündeme gelebiliyor.

Kadınların korkulu rüyası meme kanseri tedavisinde güncel tedavi protokolü; “cilt ve meme başı koruyucu cerrahi”. Bu ameliyat yönteminde hastanın meme başı ve meme cildi korunuyor, memenin içi tamamen boşaltılıyor ve aynı seansta meme silikon implant ile veya hastanın kendi kas dokusu ile (sırt veya karın bölgesinden alınan) dolduruluyor. Hasta ameliyat sonrası herhangi bir kozmetik kayıp yaşamıyor. Ayrıca bu ameliyat ile birlikte koltukaltı lenf bezlerindeki yayılım ameliyat öncesi yapılan lenf haritalandırması ve ameliyat sırasında kullanılan gama sayacı ile ‘’nokta atışı’’ şeklinde küçük bir kesiden tespit edilebiliyor ve bu sayede gereksiz koltukaltı lenf bezlerinin alınmasının önüne geçiliyor. Geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında hastanın meme kanseri tedavisini daha rahat atlatmasını sağlayan bu yöntemler gücünü, birbirini tanıyan, bir çarkın dişlileri gibi koordineli çalışan ekip çalışmasından alıyor. Genel cerrah, estetik ve plastik cerrah, nükleer tıp uzmanı ve patolog aynı ameliyatta “yeteneklerini birleştiriyor” ve bu sayede hasta, kozmetik açıdan da adeta hastalık öncesindeki dönemine geri dönüyor.

Cilt ve meme başı koruyucu cerrahide bu işte tecrübeli bir ekibin olması çok önemli. Çünkü bu yöntemde meme başının ve bırakılan cildin beslenmesini bozmadan bu işlemleri yaparken, hiç meme dokusu bırakmamak gerekiyor.

Türkiye’de az sayıda merkezde bu cerrahi teknikler uygulanıyor.

Tümörlü dokunun genişçe çıkarıldığı Meme Koruyucu Cerrahi (MKC) de hasta mutlaka radyoterapi görmesi gerekirken, bu yöntemde radyoterapiye bazen ihtiyaç duyuluyor. Meme dokusu tamamen alındığı için hastada meme kanserinin tekrarlama riski düşüyor.

10 yıldan uzun süredir aynı ekiple uygun hastalarda Meme Başı ve Cilt Koruyucu Mastektomi yöntemiyle meme kanseri ameliyatlarını uygulayan Yrd.Doç.Dr. Kalaycı bir çok meme kanseri hastasının bu yöntemle ameliyat olabileceğini söylüyor.

MEME KANSERİ TANISI KONAN ÇOĞU HASTA BU YENİ YÖNTEMLE AMELİYAT OLABİLİR

Bazı kriterleri de dikkate alarak, çoğu evrede bu yöntem tercih edilebiliyor. Tümör meme başına yakınsa meme başını korumak mümkün olmayabiliyor. Fakat bu hastalarda meme cildi yine de korunabiliyor.

BÜTÜN İŞLEMLER TEK SEANSTA BİTİYOR.

‘SİNTİGRAFİK HARİTALAMA’ İLE HATAYA YER YOK
Meme kanseri ameliyatlarında eş zamanlı olarak koltukaltı lenf bezlerinin de incelenmesi gerekiyor.
Meme lenf akımının ilk boşaldığı lenf düğümüne sentinel lenf nodu(SLN) deniliyor. Bu lenf düğümü çıkarılıp ameliyat sırasında patolog tarafından inceleniyor ve yayılım yoksa diğer lenf düğümlerine dokunulmuyor. Lenf düğümünde yayılım varsa koltukaltı lenf düğümlerinin çoğu alınmak zorunda kalınıyor. Dolayısıyla bu lenf düğümünün ameliyat sırasında doğrulukla tespiti hayati önem taşıyor. Biz SLN tespitinde sayılı merkezlerde imkan olan lenfosintigrafi ve gama sayacı kullanıyoruz. Bu yöntemde ameliyattan önce, tümör bulunan memenin lenf akış haritası (lenfosintigrafi) çıkarılıyor. Daha sonra nükleer tıp uzmanı da ameliyata katılıyor. SLN koltukaltına yapılan küçük bir kesiden gama sayacı ile nokta atışı yaparak %100’e yakın doğrulukla tespit ediliyor. Bu yöntemle hastada tümörlü doku bırakılma riski, dolayısıyla nüks ihtimali de azalıyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)