Meme Kanseri Cerrahisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Yazar Murat KalaycıGenel Cerrah • 17 Aralık 2018 • Yorumlar:

Meme kanserinde cerrahi tedavi, tümörün hangi evrede olduğuna, tümörün yeri ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermekle birlikte genelde aşağıdaki tedavi metodları uygulanabiliyor:

• Total Mastektomi (Basit Mastektomi)

• Modifiye Radikal Mastektomi

• Meme Koruyucu Cerrahi (Lumpektomi)

• Meme Başı ve Cilt Koruyucu Mastektomi

• Deri Koruyucu Mastektomi

Total Mastektomi (Basit Mastektomi): Tüm meme dokusunun, meme derisinin, meme başıve aerolanın (Meme başı etrafındaki halka şeklindeki renkli kısım) alındığı ameliyattır. Bu ameliyatta lenf bezleri alınmıyor. Meme kanserinde sınırlı oranda, özellikle çok ileri yaştaki kadınlarda bazen tercih edilebiliyor.

Modifiye Radikal Mastektomi + Aksiller Küretaj: Önceki yıllarda daha fazla uygulanmış, günümüzde sınırlı şekilde uygulanan bu prosedürde tüm meme dokusu, meme derisi, meme başı ve aerola ile birlikte koltukaltı lenf bezlerinin büyük kısmı alınıyor.

Meme Koruyucu Mastektomi (Lumpektomi): Memedeki tümör ve çevresindeki doku genişçe çıkarılıyor. Lumpektomi sonrasında mutlaka radyoterapi uygulanması gerekiyor.

Meme Başı ve Cilt Koruyucu Mastektomi: Meme kanseri ameliyatlarında güncel yöntemdir. Bu ameliyatta, meme başı, aerola (meme başı etrafındaki kırmızı halka )ve meme cildi korunuyor. Memeye uygulanan özel kesi yöntemleri ile sadece içi boşaltılarak tüm meme dokusu alınıyor, meme dokusundan boşalan yere silikon implant konularak ya da hastanın kendi dokusu kullanılarak yeni meme oluşturuluyor ve diğer meme ile tam bir simetri sağlanıyor.

Meme kanserine yakalanma riski yüksek, genetik olarak meme kanserine yatkın, BRCA1,2 gibi gen mutasyonları olan kişilerde, hastalıktan korunmak için profilaktik (koruyucu) mastektomi tercih edilebiliyor. Bu kadınların meme ameliyatında da bu yöntem uygulanıyor.

Deri Koruyucu Mastektomi: Meme kanserinde tümör, meme başına çok yakınsa meme başının korunması mümkün olmuyor. O zaman sadece deri koruyucu mastektomi uygulanabiliyor. Meme başı ve cilt koruyucu mastektomiden tek farkı buprosedürde meme dokusu ile birlikte meme başı ve areola da alınıyor. Yine meme derisine dokunulmuyor ve eş zamanlı olarak silikon implant veya hastanın kendi dokusundan meme yapılıyor.

Meme Kanseri Ameliyatında Hangi Durumlarda Koltuk Altı Lenf Bezleride Alınmalıdır?

Meme kanseri ameliyatından önce eş zamanlı olarak koltuk altı ve meme çevresi lenf bezleri de değerlendiriliyor.Bu değerlendirme elle muayene, meme usg, mamografi ve gerekirse bu lenf bezlerine iğne biopsisi yapılarak oluyor. Bunların neticesinde ele gelen patolojik boyut ve yapıdaki lenf bezleri olması durumunda buralara iğne biopsisi yapılabiliyor. Sonuç kanser yayılması olarak gelirse (Gelen yere göre uygulama farklı oluyor) ya tedavi şekli değişiyor veya o bölgedeki lenf bezleri de ameliyatta çıkarılıyor.Biopsi sonucu negatif gelirse veya muayene ve tetkiklerde patolojik yapıda lenf bezi saptanmamış ise ameliyat sırasında lenf bezleri özel yöntemlerle değerlendirilerek (Lenfosintigrafi + Gama Sayaç ile SLNB) çıkan neticelere göre lenf bezlerinin alınmasına karar veriliyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)