Meme Kanseri Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Meme kanserine yakalanma olasılığını arttıran risk faktörleri nelerdir? Meme kanserine yakalanma olasılığını arttıran risk faktörleri; yaş, daha evvel meme kanseri geçirmiş olmak, ailesinde daha evvel meme kanseri geçiren birilerinin olması, daha evvel memeden biopsi geçirilmiş olması, doğurganlık zamanı süresi, ilk çocuğunu 30’lu yaşlarda yaşlardan sonra doğurmuş olmakdır. Ayrıca sosyoekonomik seviyenin ortalama olarak üzerinde olmak, östrojen hormonu tedavisi görmüş olan kişiler, alkol ve sigara kullanılıyor olması, uzun süre doğum kontrol hapı kullanılmış olması ve son olarak da çok yağlı besinler tüketiliyor olması da meme kanseri riskini arttıran etmenler arasında yer almaktadır.

Meme kanseri riskinin azaltılması mümkün mü? Evet, meme kanseri riskinin azaltılması mümkündür. Sık sık egzersiz ve jimnastik yapan kadınlar araştırmalar sonucunda hiç yapmayan kadınlara oranla daha sağlıklı çıkmıştır ve meme kanserine yakalanma olasılıkları yapmayanlara göre daha düşüktür. Ayrıca sağlıklı bir beslenme stili de meme kanseri riskini azaltabilir. Sürekli hormonsuz yani o dönemin meyvelerini ve sebzelerini tüketmek, ayrıca çok yağlı yiyeceklerden kaçınarak az yağlı yiyeceklerin tüketilmesi de meme kanseri riskini azaltmaktadır. Bunlara dikkat ederek beslenirken bir de üzerine C vitamini ağırlıklı ve beta keroten gibi koruyucu etkisi olan yiyecekler tüketmeniz halinde kanser riskini elinizden geldiğince azaltmış olursunuz.

Meme kanserinde erken teşhis nasıl yapılmaktadır? Bu durumu 3 farklı yaş grubuna göre açıklayabiliriz. Eğer kadınlar 20 yaş ve üzerinde kadınlar ise; her ay düzenli olarak kendilerini evde muayene etmelilerdir. Eğer muayene sırasında bir farklılığa rastlar ise hiç vakit kaybetmeden bir doktora gitmelidir. Eğer hiçbir zaman bir farklılığı rastlamasa bile düzenli olarak senede en az iki defa bir doktora muayene olunması gerekmektedir. 40’lı yaşlarda kadınlar ise; düzenli olarak her ay bir kere evde kendi muayenesini yapmalıdır. Ayrıca kendi yaptığı muayene de hiçbir farklılık görmese dahi senede en az iki kere doktora gidip muayene olmalıdır. Bunun yanında ise iki yıl ara ile kesinlikle bir kere mamografi çekilmelidir. 50’li yaşlarda kadınlarda ise her ay en az iki kere kendi muayenelerini yapmalılardır. Bir sorun görmeleri durumunda aksatmadan ve önemseyerek hemen bir doktora gitmelilerdir. Eğer muayene sırasında temiz çıkarsa da her sene en az iki defa doktora düzenli kontrole gitmeli ve her yıl kesinlikle mamografi çektirmelidir.

Memede hangi farklılıklar görülürse doktora gidilmelidir? Memede iki hafta ya da daha fazla süre kalan sertlik ve ele gelen kitle hissedilmesi, meme derisinde meydana gelen şişme, kararma gibi renk değişimleri oluşması, meme ucunda meydana gelen kızarıklıklar ve meme ucunun yara olması gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Ayrıca meme üzerinde ya da meme ucunda içeri doğru çekinti ve ya girinti oluşmuş olması memenin şeklinde meydana gelen değişiklikler, meme başlarında akıntılar olmaya başlaması ve son olarak meme başlarının uçlarında meydana gelen pozisyon değişiklikleri de meme kanseri belirtileri arasındadır ve görülmesi halinde hemen doktora başvurulması gerekmektedir.

Meme kanseri tedavisi nasıl yapılmaktadır? Günümüz koşullarında meme kanseri söz konusu olduğu zamanlarda birkaç çeşit uygulama ile tedavi girişimleri vardır. Bu uygulamalarında temel prensip memenin alınmadan korunmasının denenmesidir. Çünkü kadınlar memeleri alınmadığı zamanlarda kendilerini çok daha iyi hissederler. Fakat kanser iyice ilerledi ise memenin alınması gerekir. Fakat yerine öyle görünmesin diye tekrardan plastik cerrahi yardımı ile tekrar yeni bir meme rekonstrüksiyonu yapmak için ameliyatlar yapılabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Barış Çoban Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)