Meme Kanseri Nedir?

Yazar Köksal BilgenGenel Cerrah • 6 Aralık 2019 • Yorumlar:

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Farklı meme kanseri türleri vardır. Meme kanseri türü, memedeki hangi hücrelerin kansere dönüştüğüne bağlıdır. Meme kanseri göğsün farklı yerlerinde başlayabilir. Göğüs üç ana bölümden oluşur: lobüller, kanallar ve bağ dokusu. Lobüller süt üreten bezlerdir. Kanallar memeleri sütü taşıyan tüplerdir. Bağ dokusu (lifli ve yağlı dokudan oluşur) her şeyi çevreler ve tutar. Çoğu göğüs kanseri kanallar veya lobüller ile başlar.

Meme kanseri, kan damarları ve lenf damarları yoluyla memenin dışına yayılabilir. Meme kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılırsa, metastaz yaptığı söylenir. En yaygın meme kanseri türleri şunlardır;

Duktal invaziv meme kanseri: Kanser hücreleri kanalların dışına göğüs dokusunun diğer bölümlerine doğru büyür. İnvaziv kanser hücreleri aynı zamanda vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir veya metastaz yapabilir.

Lobüler invaziv meme kanseri: Kanser hücreleri lobüllerden meme dokularına kadar yayılırlar. Bu invaziv kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.

 

Farklı insanların meme kanseri belirtileri farklıdır. Bazı kişilerin hiç belirtisi yoktur. Meme kanseri için bazı uyarı işaretleri şunlardır;

 

Göğüste veya koltuk altında ele gelen kist şeklinde dokular

 

Memenin bir kısmının kalınlaşması veya şişmesi

 

Göğüs derisinin irritasyonu

 

Emzirme bölgesinde veya memede kızarıklık veya pul pul dökülme

 

Meme ucunun çekilmesi veya meme başı ağrısı

 

Göğsün büyüklüğünde veya şeklindeki herhangi bir değişiklik

 

Göğsün herhangi bir bölgesinde ağrı

 

Hiçbir göğüs tipik değildir. Senin için normal olan başka bir kadın için normal olmayabilir. Çoğu kadın göğüslerinin yumuşak veya pürüzlü olduğunu düşünüyor. Göğüslerinizin görünme ve hissetme şekli, adet dönemine girmek, çocuk sahibi olmak, kilo vermek veya kilo almak gibi durumlardan etkilenebilir. Göğüsler yaş ilerledikçe de değişime meylederler.

 

Meme Kanseri Belirtileri

Herkes meme kanseri semptomlarını ve bulgularını bilmeli ve herhangi bir anormallik keşfedildiğinde bir sağlık uzmanı tarafından araştırılmalıdır. Meme kanseri semptomları ve bulguları olan insanların çoğu başlangıçta bunu fark edebilir ve ancak bu belirtilerin varlığı otomatik olarak meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Alışılmadık bir şey fark ederseniz, sağlık uzmanınızla konuşmaya dikkat edin. Meme kanserinin olası belirtileri şu şekildedir;

 

Göğüs yumuşaklığı veya göğüs bölgesi veya koltuk altında kalınlaşma

 

Deri dokusunda bir değişiklik veya meme derisinde gözeneklerin genişlemesi

 

Göğsünde bir yumru

 

Göğsün boyutunda veya biçiminde açıklanamayan herhangi bir değişiklik

 

Açıklanamayan göğüs şişmesi

 

Göğüslerde asimetri

Bazı belirtilerim varsa, kanser olma ihtimali var mı?

 

Çoğu zaman, bu semptomlar kansere bağlı değil, fark ettiğiniz herhangi bir meme kanseri semptomu keşfedildiği andan itibaren araştırılmalıdır. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, sorunun teşhis ve tedavisinin yapılabilmesi için doktorunuza bildirmeniz gerekir .

 

Herhangi bir semptomum yoksa, kanserim olmadığını mı varsayayım mı?

 

Endişelenmenize gerek olmamasına rağmen düzenli taramalar her zaman önemlidir. Düzenli muayeneler meme kanseri için belirgin herhangi bir belirti bulunmadan önce bile önemli olabilir. Doktorunuza ziyaretleriniz sırasında kişisel ve aile tıbbı geçmişinizi anlatmalı ve fizik muayene olmalısınız. Buna ek olarak, doktorunuz bir mamografi gibi bir veya daha fazla görüntüleme testi isteyebilir.

 

Kalıtsal Meme Kanserleri

Tüm kanserler vücudumuzda genler  olarak adlandırılan materyal değişikliklerinden kaynaklanır . Genler hasar gördüğünde mutasyon olarak adlandırılan değişiklikler geliştirebilirler. Zamanla, hücrelerde hasar birikebilir, böylece kontrolsüz büyür ve kansere neden olur. Kalıtsal meme kanseri de bazı durumlarda ortaya çıkabilir.

 

Kanserin ortaya çıkması için birden fazla gen mutasyonu gerekiyor. Kanser geliştiren çoğu insan için, kansere neden olan gen mutasyonları bir ömür boyu gerçekleşir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde kansere neden olur. Bazı insanlar annelerinden veya babalarından miras kalan bir gen mutasyonuyla doğarlar. Bu hasar gören gen onları çoğu insandan kanser riskine maruz bırakır. Meme kanseri, kalıtsal bir gen mutasyonu nedeniyle ortaya çıktığında  kalıtsal meme kanseri olarak adlandırılır. Devralınmış bir mutasyon nedeniyle oluşan kanserlere kalıtsal kanserler denir.

 

Bir aile içinde kalıtsal mutasyona işaret eden bazı belirtiler olabilir. Bazen işaretler, belirli bir kanser tipi teşhisi konan tek bir aile üyesi nedeniyle oluşabilir. Diğer belirtiler, kanserin belirli modellerini alması için birkaç nesil boyunca birçok aile üyesine daha yakından bakmayı gerektirir. Farklı gen mutasyonları, farklı kanser türlerine neden olabilir.

 

Meme kanserinin genetik olarak miras alınması mümkündür. Bu nedenle ailenizde meme kanserine yakalanmış olan bir birey varsa kontrollerinizi aksatmamalı ve düzenli elle muayenelerinizi yapmalısınız. En ufak bir işaret bile doktora gitmeniz için yeterlidir. Kalıtsal meme kanseri küçümsenmemeli ve bu gibi bir tehlike altında olan kişiler mutlaka doktora danışmalıdır.

 

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Kanser, bir hücrenin DNA hasarı görmesiyle büyür, ancak DNA’nın neden ya da nasıl hasar gördüğü halen bilinmiyor. Genetik veya çevresel olabilir veya çoğu durumda ikisinin birleşimi olabilir. Bununla birlikte, meme kanseri ile bağlantılı bazı belirlenmiş risk faktörleri vardır. İşte o faktörler;

 

Cinsiyet:   Meme kanseri kadınlarda erkeklerden yaklaşık 100 kat daha sık görülür.

 

Yaş:   İnvaziv kanserli üç kadından ikisi 55 yaşından sonra teşhis edilmiş kansere sahiptir.

 

Aile Tarihi ve Genetik Faktörler:   Anneniz, kız kardeşiniz, babanız veya çocuğunuza meme kanseri veya yumurtalık kanseri teşhisi konduysa, gelecekte meme kanseri tanısı alma riski yüksektir.

 

Kişisel Sağlık Geçmişi:   Bir memede meme kanseri teşhisi koyulmuşsa, gelecekte diğer memede meme kanseri teşhisi konma riski yüksektir.

 

Adet ve Üreme Tarihi:   Erken adet görme (12 yaşından önce), geç menopoz (55 yaşından sonra), genç yaşta bir çocuğunuz olması veya doğum yapmamış olmanız, meme kanseri riskinizi artırabilir.

 

Yoğun Göğüs Dokusu:  Yoğun meme dokusuna sahip olmak göğüs kanseri riskinizi artırabilir ve belirtileri tespit etmeyi zorlaştırabilir.

 

Fiziksel Aktivite Yetersizliği:   Az fiziksel aktiviteye sahip bir yerleşik yaşam tarzı meme kanseri riskinizi artırabilir.

 

Zayıf Beslenme:   Doymuş yağ ve meyve ve sebzelerden yoksun bir beslenme meme kanseri riskinizi artırabilir.

 

Aşırı   kilolu veya obez olmak : Fazla kilolu veya obez olmak meme kanseri riskinizi artırabilir.

 

Alkol:   Sıklıkla alkol tüketimi meme kanseri riskinizi artırabilir. Ne kadar çok alkol tüketirseniz riski o kadar yüksek olur.

Meme Kanserinde Erken Tanı

Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür. Erken teşhis meme kanseri tedavisinde kilit önem taşır. Meme kanserini en erken döneminde algılamak için atabileceğiniz adımlar vardır.

 

Meme kanseri için en önemli tarama testi mamografidir. Bir mamografi memenin bir röntgen filmidir. Tümörün sizin veya doktorunuz tarafından hissedilebilmesi için meme kanserini iki yıl kadar önce algılayabilir. Ortalama meme kanseri riski olan 40-45 ya da daha yaşlı kadınlar yılda bir kez mamografiye alınmalıdır.

 

Aşağıdakiler meme kanseri için bilinen bazı risk faktörlerinden bazılarıdır. Bununla birlikte, meme kanseri vakalarının çoğu belirli bir nedene bağlı olamaz. Özel riskiniz hakkında doktorunuzla konuşun;

 

Yaş

 

Kadınlarda yaş ilerledikçe meme kanseri oluşma şansı artar. Meme kanserlerinin neredeyse yüzde 80’i 50 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.

 

Meme Kanseri Kişisel Geçmişi

 

Bir memede meme kanseri geçirmiş bir kadın, diğer göğüslerinde kanser gelişme riski altındadır.

 

Meme Kanseri Öyküsü

 

Annesi, kız kardeşi ya da kızının, özellikle genç yaşta (40 yaşından önce) meme kanseri olması durumunda, kadın bir meme kanseri riski taşır. Meme kanseri olan diğer akrabalarına sahip olmak da riski artırabilir.

 

Genetik Faktörler

 

BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki değişiklikler de dahil olmak üzere belirli genetik mutasyona sahip kadınlar, ömrü boyunca meme kanseri geliştirme riski altındadır. Diğer gen değişiklikleri meme kanseri riskini de yükseltebilir.

 

Doğum ve Menstrüel Geçmiş

 

Erken yaşta adet görmeye başlayan kadınlar (12 yaşından önce)

 

Menapoza geç giren kadınlar (55 yaşından sonra)

 

Hiç çocuğu olmayan kadınlar meme kanseri için risk altındadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Köksal Bilgen

Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al