Meme Kanseri Tedavisi

Yazar Ertuğrul YaltıGenel Cerrah • 6 Nisan 2021 • Yorumlar:

Meme kanseri tedavisi temel olarak ikiye ayrılır.

  1. Lokal tedaviler, kanserin başladığı yere yönelik tedavilerdir, yani meme dokusu ve lenf bezlerine yönelik tedaviler.

    1. Cerrahi tedaviler

    2. Radyasyon tedavisi

  2. Sistemik tedaviler, bütün vücudu ilgilendiren tedavilerdir

    1. Kemoterapi

    2. Hormon tedavisi

    3. Hedefe yönelik tedavi

    4. İmmünoterapi

 

CERRAHİ TEDAVİLER

  Cerrahi tedaviler birçok nedenle yapılmaktadır, örneğin:

  • Memedeki kanserli dokunun çıkarılması

  • Lenf bezlerine yayılım varsa bu lenf bezlerinin çıkarılması

  • Meme kanseri ameliyatı sonrası rekonstruksiyon amaçlı

  • İleri evre kanserlerde  hastanın yakınmalarını azaltmak için

Genel olarak iki tip meme kanseri ameliyatı vardır. Meme koruyucu cerrahi ve mastektomi. Kanserli dokunun çıkarılmasında hangi tekniğin uygun olacağına hastalığın o anki durumuna yani evresine, hücre tipine ve hastanın meme yapısına göre karar verilir. Meme dokusunun bir kısmımı alınacak, yoksa tüm meme dokusunun çıkarılması mı gerekiyor hasta ile doktorun beraber karar vermesi gereken bir durumdur. Burada cerrahinin sınırlarını doktor belirler, hastasını riske atmadan önerilerini hastasına iletir, şayet bir kaç ameliyat alternatifi varsa bunları hastasına artısı ve eksisiyle anlatır ve bu dorultuda hangi ameliyatın yapılacağına karar verilir.

Meme koruyucu cerrahi : Kanser dokusunun etrafındaki bir miktar normal sağlıklı dokuyla beraber meme kozmetiğini koruyarak çıkarılmasıdır. Ameliyattan sonra radyoterapi gerekir.  

Bu tip tedaviden sonra kanserin aynı memede tekrarlama olasılığı daha fazladır, fakat yapılan araştırmalar göstermiştir ki , hastalığın tekrarlamasına rağmen, yeni gelişen kanser  erken safhada saptandığında  hastanın yaşam süresinde bir değişiklik olmamaktadır. Bu ameliyat sırasında koltukaltı lenf bezleri de snetinel lenf node protokolüne göre çıkarılırlar.

 

Meme koruyucu cerrahi her hastaya uygulanamaz

  • İleri evre bir kanserde meme koruyucu cerrahi yapmak mümkün olmayabilir, 

  • Hücre tipi az differansiye bir kanserde tekrarlama ihtimali yüksek olacağı için yine meme koruyucu cerrahi yapılamayabilir

  • Daha önce meme koruyucu cerrahi yapılmış olan hastalarda tekrarlama olursa ikinci defa meme koruyucu cerrahi yapılamaz, çünkü aynı yere ikinci kez radyoretapi yapılamamaktadır. 

  • Hastanın meme dokusu zaten çok küçük ise ameliyat sonrası kozmetik tatmin edici olmayacağı için yine  meme koruyucu cerrahi yapılmayabilir. 

 

Mastektomi (diğer cerrahi yöntemdir) çeşitleri vardır, 

  • Basit  (simple) mastektomi: Yalnızca meme dokusu çıkarılır

  • Modifiye radikal mastektomi :  Meme dokusu lenf bezleriyle beraber çıkarılır (sentinel lenfnode biopsi protokolüne göre)

  • Subkutan (subcutane) mastektomi : Önleyici birameliyattır, kanser riski yüksek olan hastalarda uygulanır, meme dokusu meme ucuyla beraber çıkarılır, yerine silikon protez yerleştirilir.

  • Nipple sparing mastectomy: Meme ucunu ve meme cildini koruyan bir yöntemdir, meme içi boşaltılıp yerine silikon protez yerleştirilir.

 

Lenf bezlerinin temizlenmesi

Meme kanserinin yayılması lenf ve kan yoluyla olur, genellikle önce yakın bölgedeki lenf bezlerine olur, en başta da koltuk altı lenf bezlerine yayılma görülür. Yayılma olan lenf bezlerinin temizlenmesi ve bu bölgenin daha sonra ışınlanması gerekir.  Koltukaltı lenf bezlerinin temizlenmesi bazı hastalarda kolda şişme ve enfeksiyonlara yol açmaktadır. Bu nedenle sadece yayılma tespit edilen hastanın koltuk altı lenf bezleri temizlenir. 

Ameliyatın başlangıcında meme dokusu cilt altına verilen mavi boya yardımıyla koltuk altında ilk yayılmamın olabileceği lenf bezleri (1-3 adet) çıkarılır ve ameliyat esnasında patolog tarafından incelenir ( bu işleme "sentinel lenfnode biopsisi" denir), şayet yayılma varsa koltuk altındaki diğer lenf bezleri de çıkarılır. Şayet yayılma yoksa lenf bezleri temizlenmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)