Meme Kanserinde Koltuk Altının Önemi

Yazar Ahmet DağGenel Cerrah • 17 Ağustos 2015 • Yorumlar:

Meme kanserinde koltuk altının durumu birçok yönden önem taşır. Birincisi meme kanserinin evrelenmesinde gerekli iken, hem yapılacak ameliyatın kararında hem de ameliyat sonrası verilecek kemoterapi ya da radyoterapi konusunda ciddi öneme sahiptir. 

Meme kanseri olan her hastada koltuk altına sıçrama olur mu?

Meme kanserinin yüzde 70'i başvuru anında koltuk altına sıçramamış oluyor. Önceleri her meme kanseri hastasında koltuk altı lenf bezlerinin tümü ameliyatta çıkartılırken uygulanacak sentinel lenf biyopsisi ile yüzde 70 hastanın koltuk altını korumuş oluruz

Meme kanseri görülme sıklığı nedir?

Meme kanseri çok güncel bir konu olup  kadınlarda artık en sık görülen kanser türüdür. Eskiden 10-11 kadında bir gözükürken artık 8 kadından birinde bu kanser görülmektedir. Burada erken tanı her zaman için önemli. 

Meme Kanseri tedavisinde önemli basamaklar nelerdir?

Bu yüzyılın başında cerrahi olarak çok ağır ameliyatlar yapılırken son yarım yüzyılda artık iyice hafif yöntemlere dönmeye başladık. Artık her gelen hastada meme alınmıyor. Meme koruyucu cerrahisi söz konusu. Meme ile ilgili müdahalenin yanında meme kanseri tedavisinin en önemli parçalarından biri koltuk altının durumu.

Koltuk atının durumu meme kanserinde bu kadar neden önemli?

Koltuk altı meme kanserinde çok önemli. Meme kanserinin ilk sıçrayacağı bölge koltuk altıdır. Her ne kadar meme kanserinde memeye olan girişimler hafif olsa da son 15-20 yıla kadar koltuk altını sürekli körleme, temizleme şeklinde bir yaklaşım söz konusuydu. Son 15-20 yılda da koltuk altına hafif yaklaşıyoruz. Her meme kanseri hastasının koltuk altı temizlenme ihtiyacı yok artık."

Koltuk altı lenf bezleri temizlenmeden nasıl bir yöntem uygulanıyor?

Hastalara artık sentinel lenf biyopsisi uygulanıyor. Bu güncel bir yöntem. Ameliyattan önce memeye veya tümör bölgesine radyo aktif madde ya da özel bir mavi boyayı döküyoruz. Koltuk altına bu madde direkt ilk lenf bezine yayılacaktır. Biz ameliyatta hasta uyurken önce bu lenf bezini buluyoruz. Lenf bezini hasta uyurken patolojiye gönderiyoruz. Lenf bezine bir sıçrama söz konusu değilse koltuk altına sıçramadığı anlamına geliyor. Tek bir lenf bezini çıkartmanın da komplikasyonu yok. Hastaya meme kanserine dönük girişimi yapıp hastayı uyandırıyoruz. Yani koltuk altını temizlemiyoruz. Ancak sıçradıysa bu bölgeyi mecbur temizliyoruz ama masum bir ameliyat değil. Çünkü koltuk altını temizlediniz mi hasta o kolu ömür boyu korumak zorunda. Normal bir kol gibi kullanamıyor şişme ihtimalinden dolayı enfeksiyondan, sıyrık ve kesilerden koruması gerekiyor.  O yüzden gereksiz bir ameliyat yapmamak lazım.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Dağ Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ahmet Dağ

Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al