Meme Küçültme Ameliyatı

Meme küçültme operasyonu, estetik yapısı bozulmuş ve omurgaya bindirdiği ekstra ağırlık gibi sağlığı olumsuz etkileyen büyük ve sarkık memelere yapılan estetik operasyonudur.

MEME KÜÇÜLTME OPERASYONU HANGİ ŞARTLARDA YAPILIR?

Meme küçültme operasyonu, büyük-sarkık memelerin küçültülmesi ve vücut yapısı ile orantılı bir görünüm kazanması için yapılır. Günümüzde tüm dünyada milyonlarca kadın göğüs ölçülerinden dolayı rahatsızlık duyarak memelerini küçültmenin çaresini arıyor.

BÜYÜK MEMELER GÖRSELLİK DIŞINDA BİR SIKINTI YARATIR MI?

Büyük memeler kadınlarda ciddi problemlere zemin hazırlar. Memelerin normalden daha büyük-ağır olması kadının fiziki görüntüsünü bozar. Boyun, sırt omurlarında deformasyon ve fıtıklaşmalara buna bağlı olarak ağrılara neden olur. Zaman içinde normal duruş pozisyonunun bozulmasıyla kamburlaşma meydana gelir. Memelerin karın cildiyle temas eden alt yüzeyinin aşırı terlemesiyle sık sık pişik oluşur, mantar enfeksiyonları gözlenir. Sütyen askıları omuz üzerinde derin izler bırakır ve omuzlarda çökmeler oluşur. Hareket kısıtlılığına neden olur. Memelerin büyüklüğünü gizleme çabaları, kıyafet seçiminde hissedilen sıkıntılar, istediği kıyafeti giyememek gibi sosyal problemler dahil hepsi birleşince depresyona varan psikolojik problemler görülmektedir.

 

MEME KÜÇÜLTME OPERASYONU İÇİN YAŞ SINIRLAMASI VAR MIDIR?

Alt sınır 18, üst sınır ise yoktur. Alt sınır olarak 18 kesin bir yaş değil ancak çoğunlukla dikkat ettiğim kişisel yaklaşımımdır. Nedeni ise meme gelişiminin belli bir noktaya gelmesinin beklenmesi ve kişinin yapılacak operasyonu psikolojik olarak kaldırabilecek olması içindir. Yoksa 18 yaşından küçük olup memelerinin büyüklüğü nedeniyle psikolojik ve sosyal sıkıntılar yaşayan şahıslarda da ebeveynlerinin izniyle yapılabilmektedir. Üst yaş sınır ise yoktur. Aktif bir hayatı olan 80 yaş üzeri bir kadına bile yapılabilmektedir.


 

MEME AMELİYATI ÖNCESİNDE HAZIRLIK VE DİKKAT EDİLMESİ DURUMLAR NELERDİR?

Sigara içen hastaların sigarayı 1-3 hafta öncesinden azaltması-bırakmasını istemekteyiz. Şeker, tansiyon, kalp, astım gibi kronik hastalığı olan, ilaç kullanan hastaların tedavilerinin düzenlenerek hastalıklarının stabil hale getirilmesi gerekir.  

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATININ RİSKLERİ NELERDİR?

Meme küçültme ameliyatı diğer estetik ameliyatlarla kıyaslandığında uzun süren ancak daha fazla risk içeren bir ameliyat değildir. Ameliyattan sonra her cerrahi müdahalede görülebilecek olan yara yeri enfeksiyonu, kanama, dikişlerde ayrışma, doku ölümü gibi komplikasyonlar çok nadir olarak görülebilmektedir.

Meme ameliyatına özgü olarak meme başı duyu bozuklukları ve gebelik döneminde emzirememek görülebilir. Ameliyattan sonra meme başı duyusu azalabilir ya da artabilir. Bu durum büyük oranda geçicidir ve 6-12 ay içinde normale döner. 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Ameliyat öncesi ciddi bir planlama yapılır. Bu planlama ameliyatın en önemli safhasıdır. Meme başı bulunduğu yerden vücut için ideal, olması gereken yukarıdaki yeni yerine alınır. Memedeki fazla cilt+meme bezi+yağ fazlalıkları çıkartılır. Bu fazlalıklar çoğunlukla memenin alt kısmında sarkmış olan kısımdadır. Fazlalıklar çıkartıldıktan sonra kalan dokular orta kısımda toparlanarak memeye dik ve güzel bir görünüm verilir.

Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 3-4 saat sürer. Ameliyat sonrasında memelerde kan birikimini engellemek için sigorta görevi gören birer adet dren konur. Ameliyattan çıkarken memelere şekil veren özel sütyen giydirilir. Hastanede bir gün misafir edilirsiniz ve taburcu edilirken drenleriniz çekilir. Ameliyattan sonra 3. gün banyo yapabilirsiniz ve aynı gün pansumanınız yenilenir. Dikişler kendiliğinden eridiği ve gizli olduğu için alınması gerekmez. Sütyeni 3-6 hafta kullanmanız gerekmektedir.

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASINDA SÜREÇ NASILDIR?

Ameliyattan çıkarken memelere şekil veren özel sütyen giydirilir. Hastanede bir gün misafir edilirsiniz ve taburcu edilirken drenleriniz çekilir. Ameliyattan sonra 3. gün banyo yapabilirsiniz ve aynı gün pansumanınız yenilenir. Dikişler kendiliğinden eridiği ve gizli olduğu için alınması gerekmez. Sütyeni 3-6 hafta kullanmanız gerekmektedir. Bir hafta sonra günlük yaşantınıza ve ağır olmayan bir işiniz varsa işinize rahatlıkla dönebilirsiniz. İkinci haftadan sonra hafif sporları, altıncı haftadan sonra ağır sporları yapabilirsiniz.

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATINDAN SONRA İZ KALIR MI?

Evet iz kalır. İz kalmaz diyen yalan söylüyor demektir. Bu izler zamanla silikleşir, belli-belirsiz bir hal alır. Yapılacak tekniğe göre temel olarak iki şekilde iz kalabilir. Birincisi ters T skar olarak adlandırılır. Ters T skarda meme başı+meme başından meme altı oluğa uzanan+meme altı olukta yer alan bir iz olur. İkincisi vertikal skar olarak adlandırılır. Vertikal skarda da meme başı+meme başından meme altı oluğa uzanım gösteren bir iz olur. 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATINDAN SONRA EMZİREBİLİR MİYİM?

Yapılan ameliyat tekniğine göre değişir. Bu ameliyatı düşünen her hastanın, ameliyat öncesinde bunun kesin olmadığını bilmesi gerekir.

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATINDAN SONRA ÖLÇÜLERİM NE OLUR?

Öncelikle kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Sütyenlerde bulunan 85-90-95 gibi rakamsal değerler meme bölgenizden yapılan göğüs kafesi ölçüm mesafesini belirtir. A-B-C-D gibi harfler meme büyüklüğünüzü, cup ölçünüzü, belirtir. A beden küçük, D beden büyük memeyi ifade eder. Meme büyütme, meme küçültme, meme dikleştirme gibi ameliyatlardan sonra rakamsal değerde bir değişiklik olmaz çünkü göğüs kafesine müdahale etmiyoruz. Meme küçültme ameliyatı ile amaçlanan ölçüler, her hastada değişmektedir. Burada önemli olan memelerin hastanın vücut yapısı göz önüne alındığında uyumlu ve doğal görünen bir ölçüye sahip olmasıdır. Toplumumuzda bu ölçü çoğunlukla B veya B+ dır. Mesela ameliyattan önce 90 D ölçülerinde iseniz meme küçültme ameliyatından sonra 90 B veya B+ ölçülerinde olacaksınız diyebilirim.


 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASINDA MEMELER TEKRAR BÜYÜR MÜ?

Meme küçültme ameliyatında memelerden deri+meme bez dokusu+yağ dokusu çıkarılır. Ancak ameliyat sonrasında aşırı kilo alımlarında, gebelik dönemlerinde memelerinizde büyüme gözlenir. Aşırı kilo alımında yağ hacmi, gebelik döneminde meme bez hacminin artışı ön plandadır ve az miktarlardadır. Hiçbir zaman ameliyat öncesine dönmez.

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATINI NE ZAMAN OLMALIYIM?

Eğer kendinizi fazla kilolu olarak nitelendiriyor, diyet yapıyor veya yapacaksanız ideale yakın kilolarınıza geldiğinizde bu ameliyatı olmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kilo verdikten sonra memeleriniz bir miktar küçülecektir ve kilo vermeden önce ameliyat olup kilo verirseniz memeler ideal büyüklüğünden daha küçük ve sarkık bir hal alır.

Eğer 1-2 yıl içerisinde gebe kalma planınız varsa; gebelik sonrası emziremez iseniz en erken 6 ay, emzirir iseniz emzirmeyi bıraktıktan sonra en erken 6 ay sonra bu ameliyatı olmanızı tavsiye ederim. Çünkü ameliyat ile elde ettiğiniz kazanımlar gebelik-emzirme sürecinde bir miktar kayba uğrar.

Yaz-kış gibi mevsimsel bir dönem aranmaz. Sosyal ve iş yaşantısında sıkıntı yaşamadan kendisine bir hafta zaman ayırdığı her dönemde olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ercan Demirbağ Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)