Meme Muaynesi

Yazar Tarık Zafer NursalGenel Cerrah • 22 Mart 2018 • Yorumlar:

Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır.

Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur. Asimetri, deride değişiklik, meme başında farklılık ve belirgin tümsekler açısından gözle değerlendirilir. Ardından kollar her 2 yana ve yukarı kaldırılır, sonra da bele konup içeri doğru bastırılır. Bu şekilde memenin göğüs duvarına yapıştığı kas grubu hareket ettirilir. Amaç memeyi göğüs duvarına sabitleyen Cooper bağlarını gerdirip olası bir tümörün yarattığı kısalmayı deride olan çökmelerle değerlendirebilmektir.

Sonra yine oturur durumda doktor parmak uçları ile boyun, köprücük kemiği dolayını ve koltuk altını muayene eder. Bu şekilde olası lenf düğümleri ve kitleleri saptamaya çalışır. Ardından hasta sırtüstü uzanır ve her 2 meme ayrı ayrı el ile değerlendirilir. Muayene edilecek memenin altına küçük bir yastık ya da havlu koymak meme başının tam ortaya gelmesini ve meme dokusunun eşit şekilde yayılmasını sağlar. Yastık konmayan durumda meme ister istemez yerçekimi ile yana doğru sarkar/açılır ve homojen şekilde değerlendirmek güçleşir. Her doktorun kendine göre bir yöntemi olsa da (dairesel hareketler, yatay hareketler ya da dikey hareketler) temel amaç parmak uçları ile meme başı da dahil olarak tüm memenin fazla bastırılmadan değerlendirilmesidir. Bu muayene diğer meme içinde yapılır. Anormal her bulgu kaydedilir.

Kadının kendisini muayene etmesi de aynı şekilde olmalıdır. Dikkat edilecek önemli bir nokta memenin çok sıkılmaması ve fazla bastırmamaktır. Bunlar yapılırsa sıkışan fibrokistik değişiklikler ya da özellikle az hacimli memelerde alttaki kaburga kemiği kitle gibi algılanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)