Menenjit (Meningokok Enfeksiyonu)

Yazar Miraç Ergen • 29 Nisan 2024 • Yorumlar:

Meningokok hastalığı Neisseria meningitidis İsimli bakterinin neden olduğu ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır.

Her yıl dünyada binlerce kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Meningokok enfeksiyonu enfeksiyoz hastalıklar içinde en ölümcül hastalıklardandır.

Neisseria meningitidis bakterisinin bilinen 13 serogrubu (alt grubu) vardır. Ülkemizde en sık B ve W135 serogrubuna bağlı hastalık görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde çoğunlukla B, C ve Y serogrupları hastalık yapar. W serogrubu hastalıkların küçük bir kısmına neden olurken, A serogrubu gelişmekte olan ülkelerde ve Sahra Altı Afrika menenjit kuşağında hastalığa yol açar.

Meningokok bakterisi insanların yaklaşık %10’unun üst solunum yolunda bulunmakta ve insandan insana damlacık yoluyla bulaşıp salgınlar yapabilmektedir.

Meningokok enfeksiyonu en sık 2 yaş altında görülür. 16-21 yaş arasında da sık görülmekle birlikte her yaş grubunda görülebilir.

Bu hastalığın yüksek oranda görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişiler risk altındadır.

Bu bakteri, menenjit ve meningokoksemi (sepsis) hastalığına yol açar.

Menenjit (beyin zarı iltihabı) görülen çocuklarda ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ışıktan korkma ve bilinç değişikliği görülür.

Meningokoksemi bakterinin kana karışması durumunda görülen çok tehlikeli bir hastalıktır. Kanamalar, purpura fulminans(ciltte mor benekler), septik şok ve çoklu organ yetmezliğine neden olabilen ve gangrenle karakterize ve çok hızla ölümün görülebildiği bir tablodur. 

Tedavisi çok erken dönemde başlanacak antibiyotik ve destek tedavisi ile yapılabilir.

Korunma için aşısı vardır. Halk arasında özel menenjit aşısı olarak bilinir.

Bazı ülkelere seyahatlerde dikkatli olunmalıdır

Sahra altı Afrika’da yüzyıldan daha uzun zamandır, tekrarlayan meningokok salgınları yaşanmaktadır.

Meningokok hastalığının epidemik veya yüksek oranda endemik olduğu ülkelere seyahat edecek yolcular risk altındadır. Risk grupları arasında hastayla yakın teması olan ev halkı, askeri birlikler, yurtlarda kalan ilk yıl üniversite öğrencileri, N. Meningitidis izolasyonuyla uğraşan mikrobiyologlar, dalağı bulunmayan veya ileri derece kompleman eksikliği bulunan hastalar sayılabilir. 1 yaş altı bebeklerde ve 16-21 yaş arası gençlerde hastalık oranları diğer gruplardan daha yüksektir. Ama yaşlılarda dahil bütün yaş gruplarında hastalık görülebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)