Menisküs Yırtıkları

Yazar Mahmut KömürcüEl Cerrahı • 15 Şubat 2016 • Yorumlar:

Nedir?

Menisküsler diz bölgesinde en büyük iki kemiğimizin kesiştiği noktada C şeklinde ince yastıkçıklardır. Ani travmalar, tek diz üzerine ani yük binmeleri veya ileri yaş grubunda gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler. 

Klinik 

Diz içerisinden gelen sesler ilk bulgu olabilir. Dizde gerginlik ve şişlik, ağrı, sıvı toplanması, eklem hareketinde kısıtlanma, dizde kilitlenme gibi bulguları vardır. 

Tanıda muayene, menisküse yönelik özel testler, radyografi, MR önemlidir. 

Tedavi

Akut bir diz travmasını takiben tanı konana kadar konservatif tedavi uygulanır. Hasta olan diz istirahate alınır. Antiinflamatuar ve ağrı kesici ilaç verilir, soğuk uygulanır. Bandaj yapılır ve hasta diz yukarıda tutulur. İlk tedaviyi takiben tekrarlayıcı ağrı, sürekli sıvı toplanması, kilitlenme gibi şikayetler devam ediyorsa menisküslerin cerrahi olarak çıkarılması yani menisektomi veya dikilmesi ameliyatı yapılabilir. Günümüzdeyse menisküs yırtıklarında çoğunlukla artroskopik cerrahi uygulanmaktadır. Artroskopik cerrahi ile menisküsün beslenmeyen bölgesindeki menisküs yırtıklarında, sadece yırtık kesim artroskopik olarak çıkarılır. Bu cerrahide ortopedi doktorunun deneyimli olması önemlidir. Menisküsün kanlanan dış bölgesindeki yırtıklarının iyileşme potansiyeli yüksektir ve bu bölge yırtıkları dikilerek tedavi edilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)