Menopoz Nedir?

Menopoz her kadının hayatında oluşan doğal biyolojik bir süreçtir. Bu geçiş döneminde, bir kadının yumurtalıkları yumurta yapmayı durdurur ve vücudu daha az östrojen ve progesteron üretir.

Kadınların menopoza başlama yaş ortalaması 50’dir, ancak normal aralık 45-55 yaşlar arasıdır. Bazı kadınlar 40 yaşından önce erken menopoza girer. Birçok farklı faktörler prematür menopoza neden olabilir:

  • Otoimmün bozukluklar
  • Sigara içme
  • Yumurtalıklara zarar
  • Cerrahi (örneğin bir histerektomi gibi)

Menopoz tamamen doğal bir kadının yaşam döngüsü aşamasıdır. Bir çok semptomları vardır. Tedavi çeşitli formları, tipik olarak, bu semptomları azaltabilir.

MENOPOZ AŞAMALARI

Menopoza girinceye kadar bir kadın genellikle her ay aynı zaman adet görür. İlk adet görünmesi ile kılar ergenliğe girmiş sayılır. İlk adet döngüsünde düzensizlikler meydana gelebilir.

Menopoz üç aşamada tanımlanabilir. Bu aşamalar aylar hatta yıllar üzerinde olur.

PERİMENOPOZ

Bir kadın hala dönemlerine sahip olduğunda Perimenopoz, menopoz öncesi birkaç yıl önce başlar. Yumurtalıklar giderek daha az östrojen üretmeye başlar, çünkü bir kadının hormon düzeyleri yükselebilir ve düşebilir. Bu değişiklik sıcak basmaları veya diğer belirtilere neden olabilir. Dönemler düzensiz ve kısa veya uzun olur, hafif veya ağır olabilir. Bu dönem dört-beş yıl veya daha uzun sürebilir. Bu süre içinde hamile olmak mümkün olsa da, bu pek sağlıklı görünmüyor.

MENOPOZ

Son dönemden bu yana 12 ay geçtiği zaman bir kadın menopoza girer. Bu noktada, onun yumurtalıkların yumurta bırakması durmuş olur. Cinsiyet hormonlarının üretimi östrojen ve progesteron önemli ölçüde azaltır. Bu aşama doğurganlık olamaz.

POSTMENOPOZ

Bir kadının vücudunda menopoz değişiklikler sonraki yıllarda menopoz sonrası denir. Bu süre zarfında, belirtiler gece terlemeleri ve ateş basmasıdır.

ERKEN MENOPOZ

Bazen, menopoz normalden daha erken ortaya çıkabilir. Bu çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Kanser tedavisi aldığımız kadınlar, erken menopoz ile karşılaşabilir. Örneğin kemoterapi, radyasyon ve hormon tedavileri tüm hormon düzeyleri ile karışabilir olmasıdır.

Erken menopoz için bir başka neden yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Yumurtalıkların hala işleyen varsa rahim cerrahi olarak çıkarılması menopoza neden olmaz.

MENOPOZ DÖNEMİNDE YAŞAM KALİTESİ

Menopoz doğal bir yaşam olaydır. Çoğu kadın için, alarm veya tıbbi müdahale için hiçbir neden yoktur. Bir çalışmada menopoz dönemindeki kadınlarda yüzde 80’i yaşam kalitesinde bir değişiklik yaşadığını ortaya koydu. %60 menopoz hakkında olumlu hissettiğini ve %20si olumsuz hissettiğini söylüyor.

MENOPOZDA CİNSELLİK

Menopozda cinsellik çocuk olmaması rahatlığı ile keyifli hale gelebilir. Bazı fiziksel değişiklikler cinsellik üzerinde etkisi olabilir. Hormonların düşük seviyeleri cinsel dürtüyü engelleyebilir. Aynı zamanda vajinayı ince ve kurutucu hale getirebilir ve etrafındaki deriyi etkileyebilir. Bu değişikliklerde sizin için bir sorun varsa, yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • İlişkiyi ağrılı ise eşinize söyleyin. Sizin hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeyleri açıklayın.
  • Vajinal yağlayıcı ve nemlendiriciler deneyin.
  • Doktorunuza danışın. Bir reçeteli ilaç gücü ile vajinal kuruluğu tedavi etmek mümkün olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulhamit Bozyiğit Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)