Menopoz Şikayetlerinize Bitkisel Öneriler

Menopoz bir hastalık olmamasına, doğal bir süreç olmasına rağmen bazı şikayetlere yol açıp yaşam konforunu bozabilmektedir. Menopoz ve menopoz öncesi dönemde bu şikayetler sizi rahatsız edebilir. Bu yakınmaların başlıcalarını özetleyecek olursak. Ateş basması, terleme, çarpıntı, duygusal değişimler, vaginal kuruluk, ciltte kırışıklıklarda artma gibi sıralayabiliriz.

Östrojenik etki gösteren doğal bitkilere Fitoöstrojenler adı verilmektedir. Östrojenik etki gösteren bu bitkileri sıralayacak olursak;

  • İsoflavonlar:"soya fasulyesi" olarak bilinen bu bitki östrojenik benzeri etki göstererek düzenli kullanım ile menopoz sıkıntılarını hafiflettiği veya ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca bu etkisine ek olarak kemik niteliğinde iyileşme kırık oluşumunda azalma ile kalp hastalıkları üzerine bir takım koruyucu etkisinin olduğu, kan yağlarını düşürdüğü yönünde etkileri bildirilmektedir. Bu bitki oldukça çok tüketen japon ve asyalı kadınlarda menopoz sıkıntıları daha az görülmesi üzerine bu etkisi saptanmıştır. Vücutta birikimi yoktur ve bırakıldığı anda hızlıca kandan temizlenmektedir. Uzun yıllardır menopoz sıkıntılarında kullanılmaktadır.

  • Black Cohosh:özellikle kuzey amerikada yetişmektedir. Black cohosh toprakta bir çiçek gibi yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin köklerinden elde edilmektedir. Actaea racemosa veya Cimicifuga racemosa diye 2 ismi ile bilinmektedir. Türkiyede aktarlarda ‘’karayılan otu’’ olarak satılmaktadır. Östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenik etki gösterirken vücutta fazla östrojen varlığı durumunda ise bu östrojenin zararlı etkilerini azaltmaktadır. Ayrıca yine isoflavon etkisi ile kemik ve kalp üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca adet sancılarını hafiflettiği saptanmış ve adet öncesi ve adte dönemi gerginlik sendromundada kullanılmaktadır.

  • Dong Quai : ismindende anlaşılacağı gibi özellikle uzakdoğuda yetişmekte ve tüketilmektedir. İçerdiği isoflavonlar ile yine östrojenik etki gösterirler ve menopoz şikayetlerinde hafiflemelere yol açarlar. Aktarlarda melek otu olarak bilinmektedir. Fazla kullanımı konusunda yeteli çalışma yoktur.

 

  • Evening primrose oil: isoflovanlar kadar etkili olmasa bile içerdiği değerli yağ ekstresi sayesinde (omega 6)menopoz sıkıntılarını hafifletmektedir. Adet ağrılarında ve premenstürel sendromda daha etkilidir. Çuha çiçeği yağı olarakda bilinir.

 

  • Chaste tree berry (chasteberry) : menopoz sıkıntılarını belirgin olarak azaltmaktadır. Afrika kökenli bir bitki olan agnus castus bitkisinden elde edilmektedir. Ayrıca süt bezi hormonunuda regüle ederek meme ağrısı ve yumurtlama üzerine etkinliği bulunmaktadır.

 

Esas kullanım alanı bu sebeple meme ağrıları ve kısırlıktır. Bunun yanında kramplar, baş ağrısı, depresyon, su retansiyonu, kabızlık, sivilce tedavisinde de etkinliği bulunmaktadır. Bu bitkisel östrojenlerin kullanımı yine biz hekimleriniz tarafımızdan önerilen dozlarda ve sürelerde kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki ömür boyu veya yüksek dozlarda her ilacın veya bitkinin kullanımı zararlı olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuza danışarak doğal ürünleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kullanım süreleri genel olarak 6 aylık süreler ile aralar verilerek kullanılmalıdır. Özet olarak doğal bitkiler ile menopoz sıkıntılarınızı azaltabilirsiniz. Üstelik bunu sağlarken östrojenin zararlı etkilerinden en az düzeyde etkilenmiş olacaksınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemil Karakuş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)