Menopoz

Kelime anlamı olarak mens pause adet günün kesilmesi demektir. Son bir yıl için de hiç adet görmemiş olan bayanın menpoza girmiş olarak kabul ediyoruz.
Üreme çağındaki kadınlar düzenli adet gördüğü süreçte her ay belli sayıda yumurtalıklardaki yumurtalarını harcamaktadır. Başlangıçta 400.000 olan yumurta sayısı değişik faktörlere bağlı olarak ırk ve çevresel faktörlerin etkisi ile belli, bir süre sonra tükenmektedir.
Yumurta sayısının azalmasıyla üreme kabiliyetinde düşme ve devam eden süreçte de adet düzenin de değişiklikler başlamaktadır. Türkiyede ortalama menopoza girme yaşı 47-48 olarak bilinmektedir.
Tabi ki adet dönemi birden bire kesilmemekte yavaş yavaş düzeninde bozulmalar ile kendini göstermektedir. Bu döneme peri menopozal dönem diyoruz. Bu dönemde ensik rahatsız eden bulgu özellikle gece olan ateş basmalarıdır. Uyku düzeninde bozulmalar psikolojik durumda değişiklikler karın ağrıları erken dönem bulgularıdır.
İlerleyen dönemde ise kan kolllesterol düzeyinde artma ya bağlı kalp damar hastalıkların da ve inme diğer adıyla felç riskin de artmalar olmaktadır. Kemik yapımını azalmasıyla kemik erimesi ve buna bağlı kemik kırıklarının artması en önemli menopoz sonrası sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Her ne kadar menopoz doğal bir süreç de olsa hayat kalitesini ve genel sağlığı bozan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu durumlardan korun mak için menopoz dönemine giren bir bayanın yılda bir kez kadın doğum uzmanına baş vurması önerilmektedir. Yıllık yapılacak genel bir muayene smear testini yapılması yıllık meme kontrolü ve belli aralıklarla kemik yoğunluğunun ölçülmesi önerilir .
Tedavi için genellikle semptomatik dediğimiz bulguları giderici yöntemler, beslenme alışkanlığını yaşa göre yeniden düzenlemek ve olmazsa olmzımız egzeriz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Doğan Cüceloğlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Doğan Cüceloğlu

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al