Mentorluk Nedir?

Yazar Sera Aydaş • 18 Mart 2024 • Yorumlar:

Yaşadığımız zamanda mentorluk yeni bir kavram gibi görülse de varlığı 3500 yıl öncesine dayanmaktadır. Yunanlı Homeros’ un Odysseia destanında İthaca Kralı Ulysses, Truva Savaşı’ na gitmeden önce oğlu Telemachus’ u en yakın arkadaşına Mentora emanet eder. Mentor’ un görevi arkadaşının yokluğunda oğlunu yetiştirmek, yol göstermek ve eğitmektir.

Mentorluk, daha deneyimli, bilgili kişinin kendisinden daha az deneyim ve bilgiye sahip kişiye rehberlik etmesidir. Mentor olan kişinin belirli uzmanlık alanına sahip olması gerekir. Geniş bir deneyim elde etmiş, eğitim almış mentor ile hayatına uzman birinin tecrübelerini dahil etmek isteyen kişi arasındaki öğrenme ve gelişme ortaklığıdır.

Mentorluk tecrübesi ile psikolojik sosyal destek, rol modelleme ve kariyer rehberliği gibi birçok alanda kişilere destek olunmaktadır. Mentorlukte önemli olan kriter iletişim ve insan ilişkileridir. Mentorluğun elliden fazla tanımı vardır. Farklı türleri de içerisinde barındırır. Örneğin, formel ya da klasik, informel, tersine vb. mentorlukler vardır. Amaç kişiyi geliştirmek, yol göstermek ve hedefleri doğrultusunda kişiye rehberlik etmektir.

Mentorluk; danışman (advisor), destekleyici (sponsor), öğretmen (tutor), avukat (advocate), koç (coach), koruyucu (protector), rol model (role model) ve rehber (guide) görevlerini kapsayan akıl öğretici ilişkiler bütünüdür (Starcevich, 1997).

MENTORLUK İLİŞKİSİNİN AŞAMALARI

Mentorluk, mentor ile mentee arasında gerçekleşir. Menti ve mentorun bir araya geldiği ilk görüşmeyle birlikte başlayan üç aşaması vardır. Bu aşamalar: hazırlık-ilişki kurma, öğrenme-gelişme ve kapanıştır.

Hazırlık-ilişki kurma aşaması: ilk görüşmeleri kapsamaktadır. Mentor ve mentee arasında karşılıklı olarak sorumluluklar olduğu belirtilmektedir. Mentorluk ilişkisinin ne kadar süreceği ve ne sıklıkla buluşacakları konuşulur. İletişim kurarken kullanacakları iletişim araçları, yöntemleri belirlenir. Kişinin mentorluk hedefinin ne olduğu saptanır.

Öğrenme-gelişme aşaması: mentor ve mentee çifti beklentiler, öncelikler üzerinde açık bir şekilde konuştukları aşamadır. Olayları irdeleme, deneyim aktarımı ve olaylara farklı bakış açılardan bakma üzerinde dururlar.

Kapanış aşaması: mentee’ nin mentorluk almaya başladığı zamandan bitimine kadarki gelişimi ve hedefe ulaşmadaki kat ettiği yollar değerlendirilir.

Bu süreçte mentor-mentee arasında etkili iletişim, gözlem, dayanışma, geri bildirim ve değerlendirme süreçlerini içerir. 

İYİ BİR MENTOR OLMAK

  • Her bir kişiyle yapılan mentorluk özeldir. Bir önceki mentorluk ile ortak özellikle olabilir fakat kıyaslama yapılmamalıdır.

  • Mentee’ ye karşı beklentiler en başta söylenmelidir. Hedefe doğru iyi bir planlama mentorluğun daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.

  • Mentee ile düzgün iletişim önemlidir. İlk başta mentee’ yi iyi tanımak önemlidir. Aktif bir dinleyici olup mentee’ nin hedeflerini, ilgi alanlarını, çalışma şeklini anlayıp, yol göstermek gerekir.

  • Mentor-mentee ilişkisinde doğru soru sorabilmek, açık fikirli olmak ve beden diline anlam yükleyebilmek önemlidir.  

IPSYSO ailesi olarak amacımız, YKS’ de dereceye giren üniversite öğrencilerinin depremden etkilenen on İl’ de fiziki veya psikolojik olarak etkilenmiş öğrencilere ücretsiz mentorluk sağlayabilmektir. Yaşanan depremlerin ardından üniversiteye hazırlanan öğrencilerin düşen motivasyonlarını geri getireceğiz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)