Merak, Heyecan, Umut: Büyüleyici Yolculuk

1 – Antenatal takip dediğimiz bir gebenin takibi için gezegenin her yerinde geçerli olan bir planlama söz konusudur. Gebelik yaklaşık üçer aylık tırmestır denilen üç dönemden oluşur. Takipler de trımestır’e göre farklılık gösterir.

  • Bebeğin kalp atışları oluşana kadar haftada 1 kontrol yapılmalıdır. Test pozitifliği normal gebelik olduğunu ispat etmez. Dış gebelik de test pozitiftir zira BHCG değeri 1000’i geçince gestesyonel kese de ultrasonda belli olur.

  • Kalp atışları alındıktan sonra 1 trımestır. (3ay) bitene kadar 15 günde bir takip tercih edilir. Anne bebek hareketlerini hissetmediği için olası bir kayıbı atlamamak amacıyla 2 haftada bir kontrol doğru yaklaşımdır.

  • 2.Trımestır bitimine kadar ayda bir kontrol yeterlidir. Bu döneme gebeliğin balayı dönemi adı verilir. Anne hem bebek hareketlerini hisseder hem de karın çok büyümediği için anne adayına mekanik zorluklar çıkarmayacağından ötürü rahat bir dönemdir. 

  • 3.Trımestırda ise 32.haftadan itibaren on beş günde bir 36 haftadan itibaren ise haftada bir muayene ve ultrason yapmak iyi ve doğrudur. 

2-  1.Trimestırda önce anne ile ilgili testler yapılır.

-Hemogram(tam kan)    -Tam idrar                      - HBSA           - Anti HIV I-II

- HBSA                               - Toksoplasma IGM      - Anti HCV    - CMV Igm


 

  • 11-14 hafta arasında bebekle ilgili ikili test dediğimiz Down Sendromu tarama testi yapılabilir.

  • 10.Haftadan itibaren %99.93 hassasiyetle bütün genetik hastalıkların tanısı koyduran serbest DNA testi de yapılabilir. 

  • 16.-20. Haftalar arasında ise üçlü ya da dörtlü test yapılır. Üçlü testte 3 hormonun kandaki düzeyine bakılırken dörtlü test de intihabın A diye ilave dördüncü bir maddenin kan düzeyine bakılır.

  • Önemli olan hastayı risk gruplarına göre testlerle ilgili bilgilendirmektir.  

 

3- Gebelik testlerinde atlanmaması gereken en önemli şey biletlerin doğru bilgilendirilmesidir. Kurulacak iletişim önemlidir. Testlerin seçiminde tıbbi özellikler göz önünde tutulur.  


 

     Sağlıklı günler..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Sözen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)