Merhametin Ruh Sağlığına Katkıları

Yazar Zehra BiniciPsikolog • 23 Eylül 2021 • Yorumlar:

Beden sağlığına çok önem verirken; beden sağlığını ve psikolojik iyi oluş halini ruh sağlığının belirlediğini unutuyoruz. Beden herhangi bir müdahalemiz olmadan doğal akışı içinde gelişir ve bu gelişime karşı koyamayız. Bunun tam aksine ruhun gelişmesi için yatırım yapmamız gerekir.

Ruhun bağışıklık sistemini güçlü tutarsak bedenin bağışıklık sistemi de güçlü olacaktır. Psikolojik sağlamlığın temelinde merhametini fark eden kalp vardır. Merhamet ruh sağlığını psikolojik iyi oluşu besleyen temel erdemlerdendir. Merhamet ile kendine, çevreye ve doğaya yaklaşan insan kendisiyle, çevresiyle ve doğayla daha iyi anlaşır ve tatmin edici bir hayat yaşar.

Merhamet ruhun şifasıdır. Ruhun dilini çözmeye çalışmalıyız. Merhametimizin kuvvetlenmesi ve psikolojik sağlamlık için iyiliği tercih etmemiz gerekir. 

Sahip olduğumuz tüm erdemleri anlamlı kılan içlerindeki merhametin varlığıdır. Yaşamımızdaki tüm duyguların içinde merhamet vardır. Merhamet doğuştan getirdiğimiz, hayat yolunda yaş aldıkça üzerine kattıklarımızla kuvvetlenen bir duygudur. Yaratılışımızda var olan merhameti beslemez ve merhametten mahrum kalırsak ruhumuz canlılığını yitirir. Canlılığını yitiren ruh yaşamın tam anlamıyla hakkını veremez, insani ilişkilerde tatmin yaşayamaz, kendi için var olan şifa kaynaklarından uzak kalır.

İnsan kalbine dönmeli, kendinden uzak kalmamalı, kendini tanımalı ve sevmelidir. İnsan tanımadığını sevmez, ilgilenmez, yatırım yapmaz. Psikolojik sermayenin de temelinde merhamet kadar önemli olan kişinin kendini tanıması vardır. Yolun sonunda yaşadığımız ve yaşattığımız hayatın, bıraktığımız iyi ya da kötü izlerin hesabını önce kendimize vereceğiz. 

İnsan hayatı kendi gözüyle, kendi aklıyla tecrübe etmelidir. Görünmek için değil; görmek için, uzanan el olmak için yaşamalı insan.

İnsan yaşamında beynin, kalbin katılaşmamasında da merhametin fonksiyonu hayatidir.

Merhamet kalbin aklı ve yakıtıdır. Kalp merhametini kaybederse kör olur. Gören gözlerin kör olmadığı yerde göğüsteki kalp körleşebilir. Kalbin körleşmemesi, katılaşmaması ve huzur noksanlığı yaşamaması için merhamet duygumuza yatırım yapmamız gerekir. Merhamet hayatımızı ve dokunduğumuz her şeyi güzelleştirir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Binici Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)