Mesaneden Böbreğe İdrar Kaçışı

Yazar Abdurrahman ÖnenÇocuk Üroloğu • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

Normalde idrar kanalları mesaneye kas tabakası içinden bir tünel ile girer. Bu yapı bir kapak (vana) görevi görür. Böylece, mesaneye gelen idrarın yeniden üretere ve böbreğe doğru geri kaçışı önlenir. Bu kapak (vana)’daki bozukluğa bağlı olarak idrarın mesaneden böbreklere geri kaçmasına vezikoüreteral re ü denir. Bu durum, böbrekte enfeksiyona ve ciddi hasara neden olabilir.

Vezikoüreteral reflüyü önleyen vana bazı çocuklarda doğuştan bozuk gelişir. Bazen de normal gelişmiş olan mesanede yüksek basınca neden olup bu vanayı bozan bazı hastalıklar sonucu gelişir.

Vezikoüreteral re ünün klinik seyri çok değişkendir. Tamamen kendiliğinden geçebileceği gibi böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bunda çocuğun yaşı, reflü derecesi ve reflü nedeni etkilidir.

Vezikoüreteral reflü zamanında ve doğru tedavi edilmezse ciddi böbrek hasarı ve böbrek yetmezliği gelişir.

Üriner enfeksiyon geçiren, işeme zorluğu olan veya idrar kanalı geniş olan çocuklar re ü açısından incelenmelidir. Çünkü bunların %40’ında altta yatan vezikoüreteral refü vardır. VUR‘un kendisi herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Tanıyı sağlayan üriner enfeksiyon incelemesidir. Üriner enfeksiyon gelişen çocuklarda altta yatan nedeni teşhis etmek için işeme (voiding) sistoüretrografi çekilir. Reflü varsa böbreklerin ne kadar çalıştığını göstermek için sintigra gerekebilir.

Vezikoüreteral reflü zamanında ve doğru tedavi edilmezse ciddi böbrek hasarı ve böbrek yetmezliği gelişir.

Doğumsal bozukluk sonucu reflü gelişmişse, küçük yaşlarda teşhis edilmişse, ek problem yoksa, üriner enfeksiyona neden olmuyorsa ve yüksek dereceli değilse kendi kendine düzelebilir. Bunlar belirli aralıklarla takip sonucu 3-4 yıl içinde ameliyatsız düzelebilir.

Beklemek ile düzelmeyen, antibiyotiğe rağmen üriner enfeksiyon veya böbrek hasarı gelişen çocuklarda ameliyat gerekir. İlk 1 yaşındaki çocuklarda henüz mesane iyi gelişmediği için kapalı ameliyat ile re üye neden olan geniş ve patlak olan vana özel iğnelerle daraltılarak reflü giderilir. Bu ameliyat ile düzelmeyen çocuklarda daha büyük bir ameliyat ile idrar kanalı ucu yeterli uzunluktaki bir tünel içinden geçirilerek mesaneye dikilir. Böylece vana oluşturulur.

Ancak, başka hastalıklar sonucu gelişen re ülerde asıl hastalık giderilmeden re ü tedavi edilmeye çalışılırsa hem her türlü tıbbi tedaviler hem de her türlü ameliyatlar başarısız olur. Oysa reflüye neden olan hastalık tedavi edilirse reflü kendiliğinden düzelebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdurrahman Önen Çocuk Ürolojisi, Çocuk Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)