Meslek Seçimi 'Yaşam Biçimi' Seçimidir

Yazar Zehra BiniciPsikolog • 30 Eylül 2021 • Yorumlar:

Kıymetli genç arkadaşım ve değerli ailesine...

Geleceğe yönelik önemli kararlarınız varsa başarıyı önemsiyorsanız; güçlü, mutlu ve başarılı olmayı hedefliyorsanız dikkat etmeniz gereken bir takım adımlar vardır. Özellikle gencin dikkat etmesi, kendisine sorması ve cevaplaması gereken bazı sorular vardır;

  1. Doğru bir kariyer planı ve meslek seçimi için öncelikle kendini doğru tanımalısın. Kendini tanıyan insan hedeflerini yeteneklerini doğru analiz edebilendir.

  2. Güçlü özelliklerinin neler olduğunu bilmelisin.

  3. Kararlı olmalısın.

  4. Yeteneklerinin, ilgi alanlarının, becerilerinin farkına varmalı, heveslerini ne olduğunu bilmelisin ve mesleki tercih sürecinde yeteneklerin ile heveslerini karıştırmamalısın. Seçeceğin işin ömür boyu seninle olacağını unutmadan, severek yapacağın mesleği tercih etmelisin. İşinde hem mutsuz hem de başarısız olan insanların çoğu meslek seçiminde doğru karar veremeyen kişilerdir.  Gönülsüz seçilen bir meslek yıllarca okunup ömür boyu icra edilemez. Bu noktada ailenin ya da çevrenin müdahaleci tavırlarına izin vermemen gerekir. Unutma! Ailen istiyor diye doktor olmamalısın. Olsan da asık suratlı ve mesleğinde iyi olmayan doktorun tercih edilmeyeceğini iyi bilmen gerekir. 

  5. Hedeflerin olmalı. Hedeflerinin olması beynini daha doğru şekilde programlamanı, daha planlı ders çalışmanı sağlayacaktır.

  6. Nelerin seni heyecanlandığını anlaman gerek. Hedefinin ne kadar büyük olduğu önemli değildir. Önemli olan hedefindeki mesleği ne kadar iyi tanıdığındır. Hedefini tanımazsan ona ulaşamazsın. Hedefini tanıyabilmen ise kendini tanımanda gizlidir. 

  7. Nelerden keyif aldığını saptamalısın.

  8. Kişilik yapının nasıl olduğunu fark etmeli; daha sosyal ya da daha içe kapanık mı olduğun sorusunun cevabını kendine vermeli ve mesleki tercihinde bunu özellikle göz önünde bulundurmalısın.

  9. Başarı ayrıntıda gizlidir unutma. Geleceğini detaylıca zihninde tasarlamalısın. 

  10. Kararlı kişilik yapısına sahip olmalı, özgüvenini ve kararlı yapını daha da kuvvetlendirmelisin

  11. Elbet süreçte zorluklarla karşılaşacaksın. Önemli olan bu zorluklarla mücadele etmendir. 

  12. Meslek tercihinde tanımadığın bölümün cazibesine değil; mantığına önem vermelisin. Bugünün popüler olan mesleği kişiliğine uygun değilse senin için doğru meslek tercihi olmayacak ve geleceğin de popüler mesleği olmayacaktır unutma.

  13. Yenilikçi olmalısın. Yeni gelişen, yeni fark edilen meslek dallarını araştırarak daha doğru tercih yapmaya dikkat etmelisin. 

  14. Hayat sosyal bir kumbaradır akademik başarın kadar, gelecek planların kadar, sosyal kumbaranda dost biriktirmem de önemlidir.

  15. Önce kendinle yarışacaksın. Çünkü insanın tek rakibi kendisidir. Süreçte aklını iyi kullanmalısın.

  16. Elbet engeller yaşanacaktır bu süreçte ya da düşüşler. Yaşanılan bu olumsuzluklar seni yavaşlatmak ya da durdurmak için değil seni daha da güçlendirmek için var olacaktır.

  17. Başarısızlık mı var yoksa pes etmenin sonuçları mı var iyi ayırt etmelisin.

  18. İnsan karşısındakini aldatamaz, başkasını aldatamaz. Önce kendini aldatır, önce kendine yalan söyler. Bu yüzden ne kendimizi ne de başkalarını aldatmamalıyız. En büyük mirasın doğruluk olduğunu unutmadan, süreçte değerlerimizi es geçmeden yaşamayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz.

 

Hayatta mutluluğa götüren kişinin sadece akademik başarısı değil kişisel sermayesidir, hayat başarısıdır. Unutulmaması gereken her yaşın başarı kavramının değişken oluşudur. Yirmili yaşlarda önemli olan akademik başarı iken, otuzlu yaşlarda önemli olan mesleki başarıdır… Bu yüzden öncelik başarı değil, kişisel yatırım olmalıdır.  Hayat yolunda daha sağlıklı ve emin adımlarla ilerlemek için kendini tanımalı, kararlı olmalı, hedefler belirlemelidir. Hayat boyu yakalamak için uğraştığımız, önceliğimiz haline gelen, uğuruna bütün zamanımızı ayırıp, gücümüzü sarf ettiğimizdir başarı. Burada önemli bir detayı atlamamak lazım; iç huzur olmadan mutluluk olmadan başarılı olmayı beklemek çok hayalî olacaktır.

Ne demiş şair; “Olgunlaşmamış bir arzu yarının vaadini dinlemez. Ne mutlu o kimseye ki yarını bugünden elde etti”

Yani hedef belirledi, yani çalıştı…

Unutmamak gerekir ki bizi biz yapan düşüncelerimiz ve düşüncelerimizin kalitesidir. Kendini başarılı olma yolunda ileriye taşıma ya da geriye götürme kişinin öncelikle düşünce sisteminde başlar. Ulaşmak istediğimiz hedeflerimize önce düşünce düzeyinde inanmamız gerekir. Düşünce gücünü geliştirmek için bir takım yöntemler denenebilir. Biliyorsunuz ki beyin otomatik çalışır. Beynin otomatik çalışmasının dışına çıkmak için ve düşünce sistemini geliştirmek için bir takım yöntemlerden faydalanmakta yarar vardır. 

Mesela sağ elini kullananlar için aynaya bakarak sol elle diş fırçalamayı, saç taramayı ya da yazı yazmayı, eve ya da işe giderken farklı bir yolun tercih edilmesi gibi... 

Böylelikle beynin farklı bölgeleri uyarılmış olacak, düşünce gücünün gelişmesine imkân sağlanacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Binici Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)