Meslek Seçiminde Ailelere Tavsiyeler

Yazar Zehra BiniciPsikolog • 30 Eylül 2021 • Yorumlar:

  1. Ebeveyn meslek seçiminde çocuğa yardımcı olurken bazı sorulara cevap bulmasını sağlayarak doğru hedef belirlemesinde yardımcı olmalıdır. Meslek tercihindeki amacın ne? Gelecekte nasıl anılmak istiyorsun? Çocuk ebeveyni yardımıyla doğru cevaplar ve doğru kararlar alır. Hayat yolculuğunda rotanı belirlersen hedefine ulaşırsın. “Bir hedefin var mı?” farkındalık oluşturabilecek sorulardan sadece bir tanesidir. (kitabımdan syf. 138 Çocuk Eğitiminde Her Güne Bir Tavsiye-HAYY Kitap)

  2. Çocuklarımızla alakalı fazla beklentiye girmememiz gerekir. Onu elinden gelenin en iyisini yapması, doğru meslek seçiminde bulunması için motive etmeli fakat baskı uygulamamalıyız. Çocuğun elinden gelenin en iyisini yapacağına inanmalıyız. (kitabımdan syf. 139 Çocuk Eğitiminde Her Güne Bir Tavsiye-HAYY Kitap)

  3. Ebeveyn başarının ve mutluluğun temelinin hedef belirlemek olduğunu; hedefsizliğin önce tembellik, ardından başarısızlık ve mutsuzluk getireceğini bilmelidir. Genci hedefsizliğe iten en önemli neden; ilgi ve yeteneklerine uymayan mesleği tercih etmesi için zorlamaktır.

  4. Ebeveyn genci cesaretlendirmelidir.

  5. Çocuğun neler hissettiğini önemsenmelidir.

  6. Çocuğa küçük yaştan itibaren seçme hakkı tanınmalıdır. Çocuk seçme hakkını kullanarak kendini keşfeder ve bu şekilde büyüyen çocuk doğru meslek tercihi yapabilecektir.

  7. Mesele sadece meslek seçimi değildir. Böylelikle çocuğun kişiliğinin güçlenmesidir. Mesleğini doğru seçen çocuk; doğru hayat seçiminden, doğru kariyer planlamasına, doğru eş seçimine kadar birçok noktada artı yaşayacaktır. 

  8. Gencin kararlarına fazla müdahale edilmemeli. Kararlarına sürekli müdahale edilen genç ömür boyu karar vermekte sıkıntı yaşayacak ve yaptığı seçimlerin sorumluluğunu alamayacaktır.

  9. İstemediği bir mesleği okuyan çocuk istese de ne akademik olarak ne de mesleki olarak başarılı olamaz. 

  10. Ebeveyn çocuk üzerinden kendi gerçekleştiremedikleri hayallerini yaşamaya çalışmamalı. Çocuk sizin yerinize yaşamayacak bu hayatı. 

  11. Genç hangi mesleği icra etmek istiyorsa o bölümü yazmalı

  12. Tercih süreci öncesinde çocuk tercih etmeyi düşündüğü mesleği icra eden kişilerle bir araya getirilmeli

  13. Çocuğun tercih etmeyi düşündüğü okul tercih öncesinde çocuğa gezdirilmelidir.

  14. Puanın ziyan olacak orayı yazarsan söylemi çok tehlikelidir. Puanı ziyan olmasın diye sevmediği bir mesleği seçen gencin hayatı “ZİYAN OLABİLİR”

  15. Meslek seçimi son ana bırakılıp, alelacele verilecek bir karar değildir. Aile bu noktada çocuğu iyi yönlendirmelidir.   
    Okumak istediği bölüm için yeterli puan alamayan öğrencinin puanımın yettiği bölüme kaydımı yaptırıp açıkta kalmayayım düşüncesine kapılmasının önüne geçmeli ebeveyn

  16. Çocuğunuz yaşamında sınırlar olmalı

  17. Çocukla meslek seçimini konusunda konuşurken kıyaslamalardan kaçınılmalı.

  18. Motive edici cümleleri sizden duymaya ihtiyacı vardır çocuğun. 

  19. Çocukla bu dönemde çatışma yaşamamak, onunla sağlıklı iletişim kurmak, sınırlarını iyi bilmek, güçlü yönlerine odaklanmak, karşılıklı olarak kaygıları paylaşmak; ebeveyn ve çocuğun birbirini daha iyi anlamasını sağlar. Çocuğun kişilik özelliklerini gözeterek kariyer planlamasında ve meslek seçiminde destek olmalıdır. Bu yaklaşım, sınav tercih sürecindeki çocuğu da aileyi de rahatlatacaktır.
     

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Binici Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)