Metabolic Balance

Yazar Şebnem GüleryüzDiyetisyen • 9 Ağustos 2016 • Yorumlar:

METABOLİK SENDROM HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Son dönemde sıkça duyduğumuz ‘metabolik sendrom’ hakkında biraz bilgi verelim istedim…
Neden mi?
Çünkü sağlığımızı ve buna bağlı olarak yaşam standartımızı yavaş yavaş bir birini tetikleyerek etkiliyor. Biz farkına vardığımızda ise çoktan kısır döngüye girmiş oluyoruz.Metabolik sendrom en çok modern yaşamın sonucu olarak hareketsiz , masa başında oturan, beslenmesi ve uykusu düzensiz, stres altında çalışan kişileri etkiler. İlerleyen yaş ve kilo artışı ile görülme sıklığı da artar. 
Aslına bakarsanız hastalığın kendisi ona koyulan isimlerde gizli! Medeniyet Sendromu, Ölümcül Dörtlü, Biracı Göbeği, Kardiyo-metobolik Sendrom, İnsülin Direnci Sendromu gibi çeşitli isimler de konulmuş. 
Metabolik sendrom hangi hastalıklardan oluşur?
1. İnsülin direnci
2. Şeker hastalığı(Diyabetes Mellitus)
3. Hipertansiyon
4. Dislipidemi (Kan yağlarının bozukluğu)
5. Obezite (Kilo artışı)
6. Kalp damar hastalığı
7. Karaciğer yağlanması
8. Polikistik over sendromu
9. Pıhtılaşma bozukluğu
Vs.

Elimize mezureyi alıp bel çevremize bakma zamanımız geldi belki de?
Neden mi? 
Çünkü bizler kilo alıp almadığımızı öğrenmek için tartıya çıkarız. Ama asıl önemli olan kilolarınızın hangi bölgede biriktiğidir. Metabolik sendromu olanlarda yağ birikimi özellikle bel ve karın çevresinde toplanır. Vücut şekli elmaya benzer. Bel çevresi ölçümü ile saptanan bu tip yağlanma kalp ve damar hastalıkları riskini oldukça arttırır.
Bazı hastalarım bana geldiklerinde yağ ölçümlerinin yanı sıra mutlaka mezure ile ölçerim ki aramızda espri konusu dahi olmuştur, biz terziye geldik galiba diye.:)Dr.Güleryüz
Belİ ince olan ve yağlanması daha çok bel altı ve kalçalarda toplanan kişiler ise armut tipidir.Hastalarımız estetik kaygıları nedeniyle bu tip yağlanmadan rahatsız olsalarda asıl sağlığımıza riske eden ve iç organ yağlanması(abdominal obezite) olarak gösterilen elma tipi vücut şeklidir.Bilginize
E V E T 
1)Bel çevresi sınırımız
Erkeklerde 94 cm 
Kadınlarda 80 cm yi geçmeyecek Bunun yanında aşağıdaki kriterlerden ikisi daha sizde mevcut sa metabolik sendromsunuz demektir…(Ölümcül dörtlü!!!)
2)Kan yağlarımız,kolesterol değerlerimiz ;
Trigliserid yüksekliği:150 mg/dl dan büyük olması
HDL (İyi huylukoleserol) düşük olması (erkeklerde <40 mg/dL; kadınlarda <50 mg/dL)
3)Kan basıncımız,Tansiyonumuz; 
135/80 ten yüksek olması
4)Açlık kan şekeri yüksekliği (≥100 mg/dL) veya tip 2 diyabet olması

Hayatına hareket kat!
Ancak Sağlıklı yaşam şeklini benimseyerek Metabolik sendromdan korunabiliriz!
Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve fiziksel egzersiz olmazsa olmazımız. Her gün veya haftada en az dört gün, en az 30 -45 dakika yürüyüş.Ve fazla kkilolarımızdan kurtulamız gerek elbetteki.. İnanın okadar zor değil..
Bu şekilde başaramıyorsak ve özellikle kalp-damar hastalığı riski yüksekse, ilaçla tedavi gerekebilir. Uzman doktorunuzun önerisine göre lipit düşürücüler, antihipertansifler ve antidiyabetikler ile desteklemek gerekebilir.
 

Doctors profile: https://www.doktortakvimi.com/sebnem-guleryuz/diyetisyen-beslenme-uzmani/sakarya

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)