Metabolik Cerrahi

Yazar Serdar KaçarGenel Cerrah • 9 Şubat 2017 • Yorumlar:

Tip 2 şeker hastalarının cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edildiği yöntemlere metabolik cerrahi adı verilir.

Halk arasında şeker hastalığı ameliyatı olarak da bilinmektedir. Son zamanlarda gerek basında gerekse sosyal medyada daha kolay anlaşılabilir ve belki de biraz daha fazla ilgi çekici olduğu için şeker hastalığı ameliyatı sık kullanılır bir terim haline gelmiştir.

Ancak tıp literatüründe yeri yoktur ve tıbbi olarak metabolik cerrahi yöntemler içinde değerlendirilmektedir.

Hemen başlangıçta şu ayrımı açıkça belirtmek gerekir ki, bu ameliyatlar sadece Tip 2 şeker hastalarına uygulanmaktadır. Tip 1 şeker hastalığında hiçbir şekilde yeri yoktur. Çünkü tip 1 şeker hastalığında hastalığa neden olan şey vücutta insülin üretiminin olmamasıdır.

Bu ameliyatların amacı vücutta üretilen ve kullanılamayan insülinin çeşitli metabolik etkiler meydana getirerek kullanılır hale gelmesine yardımcı olmaktır. Tip 2 şeker hastalığının tedavisi tüm dünyada klasiktir ve basittir.

Eğitim Beslenme Spor Ve gerekiyorsa ilaç Yani biz öncelikle vücuda soktuğumuz şekeri kontrol altına almalıyız. Vücudumuza soktuğumuz şekeri kontrol altına almayıp daha sonra bunu içeride düzenlemeye çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Ama şunu da kabul etmek gerekir ki bu da günümüz şartlarında çok kolay bir şey değildir.

Metabolik cerrahi yöntemleri anlatmaya başlamadan önce belirtilmesi gereken önemli bir ayrıntı klasik obezite cerrahisi yöntemleri ile şeker hastalığının %60-90 oranında tedavi edilebilmektedir.
Ancak her yöntem herkeste aynı etkiyi göstermemekle birlikte, şeker hastalığının kaç yıldır var olduğu, kan şekerinin etkin kontrolünün sağlanıp sağlanamadığı ve şeker hastalığının organları etkileyip etkilemediğine bağlı olarak değişim göstermektedir. Ancak metabolik cerrahi yöntemlerden transit bipartisyon ameliyatının 10 yıllık başarı oranı %90 civarındadır.

Metabolik Cerrahi Yöntemlerin Obezite Ameliyatlarından farkı

Bazı obezite cerrahi yöntemlerinde ince barsağın önemli bir kısmı by-pass edilmektedir. Yani ağızdan aldığımız gıdalar oniki parmak barsağı ve ince barsağın ilk kısmına uğramadan vücuttan atılmaktadır. Metabolik cerrahi yöntemlerden transit bipartisyon yönteminde ince barsak devre dışı bırakılmamaktadır. Hormonal değişimleri tetikleyerek fayda sağlanmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)