Metabolizma Nedir?

Yazar Müge AskıDiyetisyen • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Vücudumuzda bulunan veya alınan tüm besinlerin yakılma sürecine metabolizma denilmektedir.

5 adımda metabolizmamızı hızlandırmaya ne dersiniz?

  1. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Her besinin içerdiği besin öğesi yani karbonhidrat, protein , yağ vitamin ve mineraller farklıdır. Bütün besin öğelerini içiren bir öğünle beslenen kişinin kas yoğunluğu yağ yoğunluğundan daha yüksek olur. Buda metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Unutmayın moddomuz çeşitli ve renkli beslenmek olmalıdır. 

2)SUTÜKETİMİ 

Su temel besin öğemizdir. Su kilo kontrolü için çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda tüketilen her 500 ml su için metabolizmanın %24-30 oranında hızlandığı gösterilmiştir. Ayrıca su tokluk sağladığı için az yemek yemeği sağlamaktadır.

3)BİTKİ ÇAYLARI TÜKETİN

Diyabet, tansiyon gibi bir kardiyovasküler hastalığınız var ise bitki çayı uzmanlara danışılarak tüketilmelidir. Dengeli ve düzenli bir diyet, egzersiz ve bitki çayı tüketimi metabolizmayı hızlandırır. Metabolizma hızlandıran çaylar; yeşil çay, kiraz sapı, mısır püskülü, zencefil çayı, beyaz çay, tarçın çayı olarak sıralamak mümkündür. 

4)BAHARAT TÜKETİN

Zencefil: iştah kontrolü sağlar

 Zerdeçal: kan şekerini dengeler.

kırmızı pul biber: yağ yakımını artırır.

köri : yağın depolanmasını engeller. 

Biberiye  : yağ yakımını artırır.

Bu baharatları günlük olarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bu sayede metabolizma hızlanacaktır.

5)EGZERSİZ

Kas kütlesi yüksek, yağ kütlesi düşük olan kişilerin metabolizması daha hızlı çalışır. Yaş ilerledikçe yağ kütlesi artarak kas kütlesi azalır. Buda metabolizmanın yavaşlamasına yol açar. Yani yaş ilerledikçe kilo almanın temel sebeplerinden biri de budur. Kas kütlesinin yağ kütlesinden daha yoğun olması güzel bir diyet programı ve egzersiz ile sağlayabilir. Dünya Sağlık Örgütü haftalık 150 dakika olacak şekilde kişiye uygun egzersizin yapılmasını önermektedir. Böylelikle kişilerin hem yaşam standartları artacak hem de metabolizmaları hızlanacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)