Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

Yazar Merve Can TezelDiyetisyen • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Herkese yeniden merhabalar. Bu hafta sizlere danışanlarımdan aldığım istek doğrultusunda metabolizmayı hızlandıran besinlerden bahsedeceğim. Nedir bu sürekli hızlandırmak istediğimiz ya da sürekli yavaşlığından şikayet ettiğimiz metabolizma?

Metabolizma vücudumuzdaki hücrelerin yaşamını sürdürebilmeleri için gerekli kimyasal süreçlerin tümüdür. Sağlıklı bir metabolizma, sağlıklı bir beden demektir ve tabiki kilo kaybı için de ideal olan budur. Ancak bu besinlere geçmeden önce sizleri bir konuda bilgilendirmeliyim. Metabolizmayı hızlandıran bu besinleri tek başına tüketerek, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmadan, kilo kaybını hedeflemek çok gerçekçi olmayacaktır. Yani her zaman söylediğim gibi ''Mucizevi bir besin yoktur''. Sizlere bahsedeceğim bu besinler içeriklerinden dolayı yalnızca metabolizmanızı hızlandıracak yardımcı besinlerdir. Kilo kaybını hedefliyorsanız, sağlıklı bir beslenme düzenini alışkanlık haline getirmelisiniz ve egzersizi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca günde içeceğiniz yaklaşık 2-2,5 litre su ile metabolik hareketlerin %30 oranında arttığını biliyor muydunuz?

Işte metabolik hareketleri artıracak o besinler:

1.Kırmızı Biber: Kırmızı bibere yakıcı özelliğini veren capsaicin içeren yiyecekler metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sıradadır. Acı biber yenildikten sonra uzun bir süre metabolizma hızını 2 kata kadar çıkabilir.

2. Yeşil Çay: İçerdiği ECGC bileşiğiyle yeşil çay, beyin ve sinir sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu sayede metabolik hareketleri hızlandırır.

3.Ananas: Ananasın içeriğinde yer alan bromelain adlı proteinler sayesinde proteinlerin sindirimini hızlandırır ve vücutta yıkım olayı artar, buna bağlı olarak da metabolik hareketler hızlanır. Aynı zamanda ananas vücudumuzda diüretik etki gösterir.

4.Kahve: İçerdiği kafein ile metabolizmayı uyandırarak hızlandırır. Kafeinin iki ayrı mekanizmayla termojeneze sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca kafein iştahı baskılamaktadır. Ayrıca spordan önce tüketilen kafeinin, yağların enerji için kullanımını sağladığı yönünde çalışmalar mevcuttur.

5.Tarçın: Diyetlerimizin baş tacı olan tarçın kan şekerini düzenlemeye yardımcı etkisiyle ani kan şekeri düzensizliğini gidermede yardımcı olur ve acıkma süresini geciktirir. Sindirim sırasında vücut ısısını yükselterek termik etki oluşturur ve metabolizmayı hızlandırmada yardımcı olur.

6.Greyfurt: Yüksek lif içeriğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır. Ek olarak insülin direncini düşürür.

7.Protein içeren besinler: Protein içeren besinlerin sindirimi karbonhidrat içeren besinlere göre daha geç yapılmaktadır. Buna bağlı olarak sindirim sistemimiz protein tüketimi sonrası sindirebilmek için daha fazla enerji harcamaktadır. Günlük beslenmemizde her öğünümüze bir protein kaynağını dahil ederek günlük harcadığımız enerjiyi arttırabiliriz.Kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yumurta, peynir başlıca kaynaklarıdır.

8.Hindistancevizi yağı: İçinde bulunan orta zincirli trigliseritler; vücudumuzun depolamak yerine enerji için kullanmayı tercih ettiği bir yağ cinsidir, bu da kilo kontrolü için önemlidir ve metabolizmayı hızlandırır. Kadınlarla yapılan bir çalışmaya göre günde 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketiminin; insülini dengelediği ve göbek bölgesinde yağlanmayı kadınlarda azalttığı görülmüştür.

9.Keten tohumu: Balıkta olduğu gibi, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan keten tohumu yağ yakımına yardımcı olur ve yağın vücutta depolanmasını önler. Ayrıca içerdiği lignan sayesinde keten tohumu menopoz sonrası kadınlarda vücut yağının artışınıda önler, ancak ailesinde meme / rahim kanseri öyküsü olanlar, kan sulandırıcı kullananlar, hamileler keten tohumu tercih etmemelidir.

10. Avokado:Avokado, omega 9 yağ asitlerinden oldukça zengin olmasından dolayı yağ yakıma destek olur ve metabolizmayı hızlandırır. Sağlıklı bir yağ kaynağı olan avokadoyu, damak tadınıza uyduğu takdirde günlük beslenmenize gönül rahatlığıyla dahil edebilirsiniz.

11.Süt ve süt ürünleri: Kalsiyum kaynağı olmalarından dolayı bu besin maddeleri yağ hücrelerinin yıkımına destek olur. Aynı zamanda kalsiyum metabolik hareketleri hızlandırır.

12.Maydanoz: Detoks etkisi nedeniyle ve içeriğindeki yoğun klorofil sebebiyle metabolizmayı hızlandırır. Maydanoz, karaciğerde bulunan 'glutathione- S-transferaz' (GST) enziminin aktivitesini yükseltir. GST enzimi, gerek besinler yoluyla gerekse de solunum yoluyla aldığımız zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür.

13.Zencefil: Zencefil sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık yüzde 20 oranından arttırır.

14.Limon: Limon içerdiği c vitamini , kalsiyum ,magnezyum , sitrik asit ve pektin maddesi ile kuvvetli bir mikrop öldürücü ve metabolizmayı hızlandıran , sindirimi kolaylaştıran bir meyvedir.

15.Brokoli:  Yüksek oranda C ve K vitaminleri içeren brokoli, çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyumun yağ yakımını hızlandırdığını söylemiştik. Bir porsiyon brokoli yüksek lif içeriği nedeniyle metabolizmayı hızlandırır.

16.Lifli besinler: Lifli besinler, yiyeceklerin sindirilmeyen posalarının fazla olduğu besinlerdir. Posası fazla olan lifli yiyecekler sindirildikleri sırada daha fazla enerji harcamasına neden olur ve bu durum metabolizmanın daha hızlı çalışmasına neden olur. Metabolizmayı hızlandıran besinler arasında lif açısından zengin olanlar;

-Elma, portakal, greyfurt, ıspanak, brokoli, kepekli tahıllar, yulaf vs.

Ancak unutulmamalıdır ki tek başına yağ yakan, kilo verdiren tek bir besin yoktur. Bunu iddia edenlerin dayandığı bilimsel bir gerçeklik de yoktur. Yağ yakımına destek olan veya yapısından dolayı metabolik hareketleri hızlandıran besinlerin başlıcalarını sizlerle paylaşmış bulunmaktayım. Fakat herhangi bir sağlık probleminiz varsa, ilaç kullanıyorsanız veya hamilelik gibi özel bir durumunuz mevcutsa bu besinleri muhakkak bir beslenme uzmanına danışarak tüketiniz.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)