Mide Balonu

Yazar Samet YardımcıGenel Cerrah • 14 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Mide Balonu, midenin içine endoskopi kullanılarak veya endoskopisiz olarak bir mide balonu yerleştirilir ve midenin kullanılabilen hacmi küçülür, tokluk hissi elde edilir ve bireyler kolaylıkla açlık hissetmeden kilo kaybederler. İşlem ağrısızdır, ameliyathaneye girmeyi veya hastanede yatmayı gerektirmez. Birçok mide balonu markası ve tipi olmasına rağmen benim kullandığım başlıca iki balon tipi var.

  1. Endoskopi ile takılan ayarlanabilir mide balonu: Bu balon hafif sakinleştirici ilaçlar eşliğinde endoskopi ile mideye yerleştirilir ve 1 yıl süresince midede kalabilir. Daha kısa süreli balonlara kıyasla daha uzun süreli etki ve daha çok kilo kaybı anlamına gelir. Hafif sakinleştirici ilaçlar altında uygulanabilir. İşlem 15 dakika sürer ve hastalar iki saat sonra hastaneden ayrılabilirler. Ayarlanabilir mide balonu çok etkili bir kilo verme yöntemidir. İçindeki hacim 350cc ila 1000cc (1 litre) arasında değiştirilebilir. Balonun midede olduğu bir yıllık süre zarfında hastanın iştahında artma meydana gelecek olursa tekrar endoskopi ile mide balonunun hacminin ayarlanması sağlanmalıdır.

  2. Endoskopi gerektirmeyen mide balonu: Bu balon şişmemiş haldeyken bir ilaç kapsülü boyutundadır ve hastadan bu kapsülü hafif bir su ile yutması istenir. Çekilen filmler ile kapsülün mideye indiğine emin olunduktan sonra balon 550cc ile şişirilir ve işlem tamamlanır. Yaklaşık olarak 16 hafta sonunda balon mide sıvısının etkisi ile kendiliğinden söner ve bağırsaklar yoluyla vücuttan atılır.

Mide balonunun riskleri arasında mide ülserine yol açması,  içindeki sıvıyı sızdırıp ince bağırsağa kaçması, çıkartırken yemek borusunda hasarlanma meydana getirmesi sayılabilir. Mide balonu takıldıktan sonra ilk 3 gün hastanede yatmayı gerektirmeyen bulantı veya mide kasılmaları hissedilebilir. Her zaman geçicidir ve genelde 3 günü geçmez.

Mide balonu midedeyken neredeyse her hasta açlık hissetmeden rahatlıkla kilo vermektedir. Ancak mide balonun çıkarıldıktan sonra verilen kiloyu korumak için koruma diyeti yapılmalıdır. Bu diyetin amacı kilo vermek değil, geri kilo almanın önüne geçilmesidir.

Ciddi obez olan hastalarda (Vücut kitle indeksi 35’ten yüksek) tıp biliminin kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de obezite ameliyatlarıdır. Ameliyat tercih edilmeyen durumlarda mide balonu uygulaması kullanılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Samet Yardımcı Metabolik Cerrahi, Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)