Mide Botoksu

Yazar Eyüp YeldanGenel Cerrah • 22 Mart 2019 • Yorumlar:

MİDE BOTOKSU NEDİR? MERAK EDŞLENLER? KİMLERE YAPILIR? ETKİ SÜRESİ NEDİR?

Norveçli bilim adamlarının 2004 yılında bu yana çeşitli denemeler sonucunda kilo vermede olumlu etkilerine dair onay verdikleri Mide Botoksu uygulaması Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. 15 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor olması, hastanede yatış gerektirmemesi ve kişinin hemen sosyal yaşantısına geri dönebilmesi yöntemin cezbedici özellikleri arasında. Ancak yöntemin başarılı olabilmesi için en önemli kriterin uygulama sonrası kişilerin diyet uyumu ile alakalı olduğunu belirten uzmanlar uygulama sonrası mutlaka diyetisyen eşliğinde özel bir beslenme programının oluşturulması gerektiğini aksi halde yöntemden istenilen verimin alınamayabileceğine vurgu yapıyorlar.

İŞLEM SONRASI DİYET UYUMU ŞART

” Başta Norveç, Kore, ABD olmak üzere ülkemizde de kullanılan Mide Botoksu yöntemi ile 5-6 ayda 4-20 kilo vermek gerçekten mümkün ancak çok önemli bazı kriterler var uyulması gereken. Bu kriterleri hastalar açısından değerlendirmek gerektiğinde; mide botoksu işlemi sonrası diyetisyen eşliğinde tam bir uyumla beslenmesine dikkat eden kişi işlem öncesi kilosu göz önünde bulundurularak 10-20 kilo kadar verebiliyor. Bazı hastalar diyete kısmen uyum sağlayabiliyor o zaman da kilo vermek mümkün oluyor ancak bu hedeflenenin altında bir kilo kaybı oluyor. Bazı hastalar da işlem sonrası hiç diyet yapmıyor. Yapmadığı gibi gece de yeme alışkanlığına devam ediyor. Hiçbir uygulama sihirli değnek değildir. Bunu unutmamak lazım. Bu tarz hastalarda da hiçbir yöntem işe yaramayacağı gibi Mide Botoksu da işe yaramaz.

MİDE SORUNLARI VE BOTOKS ALERJİSİ OLMAYAN HERKESE YAPILABİLİR

Teknik herkese uygulanabilecek yan etkisiz bir teknik. Ancak botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve öncelikle bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor. Botoks işleminden sonra ilk 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadar. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlaması hastanın genel durumuna bağlı olarak gelişiyor. Mesela 75-80 kiloluk bir hastanın bu sürede 10-15 kilo vermesi mümkün bu da 6 ay sonunda ideal kilosuna ulaştı anlamına gelir. Sağlık problemleri de düzeldi ise botoksun yenilenmesine gerek duyulmaz ancak diyet ve spor programını devam ettirmesi istenir. 6 aylık süreçten sonra bir miktar daha kilo kaybına ihtiyaç olduğu düşünülürse ve yapılan teknikten başarı elde edilmişse botoks tekrar edilebilir. Literatür bilgilerinde 3 seansa kadar öneriliyor. Biz burada hasta ile beraber karar veriyoruz. Hasta diyette uyumluysa ve mevcut 6 aylık süreci iyi değerlendirdiyse uzun süreli tokluğu kendisine oluşturduğu değişikliklerden yakınmıyor ise bu süreci uzatabiliyoruz.”

Mide Botoksu Nedir?

Mide botoksu endoskopik olarak uygulanan, midenin iştah ve açlık sinirlenirini geçici olarak felç etmeyi amaçlayan bir yöntem. İşlem endoskopik bir yöntem olduğu için ameliyat hazırlığına gerek duyulmadan yapılıyor. Mide botoksu işlemi on dakikada tamamlanıyor. İşlemden sonra hasta bir ya da iki saat tedavi merkezinde dinlendirilip evine gidebiliyor. Mide botokosu 3. Gün kendini göstermeye başlıyor. Yedinci gün etkisi maksimuma ulaşıyor. İşlemden sonra hastalar 6-8 ay sonra ideal kiloya ulaşıyor. Az gıda ile uzun süre tokluk sağladığı için ideal kiloya kısa sürede ulaşılıyor. Mide botoksu işlemi özel bir hazırlık gerektirmiyor. Endoskopik olarak yapıldığı için ameliyatın gerektirdiği bir hazırlığa ihtiyaç duyulmuyor. Endoskopi işlemi sırasında hastalar uyutuluyor, sonra mide botoksu işlemi tamamlanıyor. İşlemden sonra hasta uyandırılıyor, daha sonra ise hastanede yatmaya gerek kalmadan, kısa sürede evine gidebiliyor. Kilo verme sürecinde ise düzenli kontroller yapılıyor. Mide botoksu için özel bir diyet yapmak gerekmiyor. Midenin iştah ve açlık hormunu sinirler geçici olarak felç ediliyor. Bu sayede de çok az gıdayla tokluk sağlanabiliyor.

Mide botoksu kimlere yapılır?

Mide botoksu yaptırmak için gereken vücut kitle endeksi, yüzde 35 ve altı olmalı. Obezite sınırını geçen kişilere mide botoksu uygulanmıyor. Obeziteye karşı alınabilecek, önlem niteliğinde bir işlem mide botoksu. Botoks, genel olarak yüzdeki kırışıklıkları açmak için kullanılan bir yöntem. Obezitesi cerrahisinde ise mide botoksunun kullanılabileceğinin keşfedilmesiyle obeziteye karşı büyük bir savaç açılmış durumda. Midenin iştah merkezi olan bölgeye besin girdiğinde, mide kasılmaya başlar. Mide botoksu ise bu aşamada iştah merkezinin kasılıp, aktif hale gelmesi engellenior. Bu sayede de kısa sürede tokluk başlayarak fazla yemek yemek, engelleniyor. Kısa sürede kilo vermeyi sağlayan bu yöntem, az porsiyonla doyumu sağlıyor.

İşlemin tekrarlaması gerekiyor mu?

Mide botoksu işleminin tekrarlanmasına gerek duyulabiliyor. Alışkanlıkların değişme süreci, genel olarak bir sene olduğu için ilk işlemden sonraki bir yıl boyunca kontroller yapılıyor. Eğer koşullar uygun ise altı ay sonra yeniden mide botoksu enjekte etmek daha sağlıklı olabiliyor. Ancak her hasta için bu durum gerekmiyor. Mide botoksundan sonra hastanın beslenme ve egzersiz alışkanlıkları değişirse, yeterli sonuçlar alıyor ve işlemin tekrarlanmasına gerek duyulmuyor. Ancak unutulmaması gereken faktör; mide botoksunun obezite cerrahisi işlemi olmadığı. Obezite cerrahisinde fazla kiloların %80’inden kurtulmak mümkün. Mide botoksu, henüz obez teşhisi koyulmamış kişilere yapıldığı için kiloların %40’ından kurtulmak mümkün oluyor. Mide botoksu, bu aşamada obeziteye karşı bir önlem niteliğinde işlem olarak karşımıza çıkıyor.

Mide botoksu işleminden sonra hastanın takip etmesi gereken bir diyet var mı?

Mide botoksundan sonra hastanın takip etmesi gereken özel bir beslenme programı yok. Ancak operasyonun yapıldığı gün hastanın sıvı gıdalarla beslenmesi en sağlıklısı. İşlemden sonra hastanın ayda bir kontrollere gitmesi gerekiyor. Hızlı bir şekilde kilo kaybını gören hastalar, motive oluyor ve bu sayede verilen kiloların korunması da daha kolay bir hale geliyor.

Mide botoksu yaptırmak için bir yaş sınırı var mı?

Mide botoksunun bir yaş sınırı yok. Ancak genel olarak 60 ve üzeri yaştaki hastalar için önerilmiyor. 60 yaş ve üzeri kişilerde belirli besin eksiklikleri olduğu için faydadan çok zarara yol açabiliyor.

Botoks nedir?

Botoks, "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen ve enjeksiyon yoluyla vücuda uygulanan tıbbi bir proteindir. Bu protein, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve bu sayede 4-6 ay süreyle kasların kasılmasını önler. Botoks, 10 yılı aşkın süredir göz hastalıklarının, nörolojik hastalıkların, cilt kırışıklıklarının ve aşırı terlemelerin (hiperhidrosis) tedavisinde kullanılmaktadır. Göz kaslarının istenmeyen kasılmalarının yol açtığı şaşılığın, vücutta istenmeyen kasılmaların gözlendiği nörolojik hastalıkların, mimik kaslarının kasılmasıyla oluşan kırışıklıkların tedavisindeki etkinliği, botoksun kasların kasılmasını önlemesi sayesinde ortaya çıkmaktadır.un tolere edilmesi bu yaş grubundaki hastalar için zorlaşabiliyor.

Ameliyatsız bir obezite tedavisi olan “mide botoksu” nasıl uygulanır?

Botoks enjeksiyonu, midenin detaylı olarak içerden görüntülenmesini sağlayan endoskopi (gastroskopi) uygulaması eşliğinde gerçekleştirilir. Bu nedenle, hastaya verdiği rahatsızlık, sadece “gastroskopi” uygulaması kadardır. Mide botoksu endoskopik olarak uygulandığı için ameliyatların gerektirdiği herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. Ucunda kamera bulunan boru şeklindeki endoskopi cihazı ağız yoluyla mideye ulaştırılmadan önce hastaya “sedasyon” sağlayan ilaçlar verilerek rahatlaması sağlanır. Cihaz mideye ulaştıktan ve mide görüntülendikten sonra uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından hasta uyandırılır ve 1-2 saat sonra taburcu edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)