Mide Küçültme Ameliyatı Cinsel Yaşamı ve Hamileliği Etkiler Mi?

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 13 Mart 2020 • Yorumlar:

Laparoskopik yöntemle mide küçültme ameliyatı olanlar genellikle 2 – 5 gün arasında hastanede yattıktan sonra taburcu edilirler. Ameliyattan hemen sonra başlanılan berrak sıvı diyeti sayesinde kalori tüketimleri azalan hastalar kilo vermeye başlarlar ve mide küçültme ameliyatı sonrası genel sağlık durumlarına uygun egzersizlerle kilo verme sürecini desteklerler.

Mide küçültme ameliyatı hastaların hayatını baştan aşağı değiştiren bir niteliğe sahiptir. Hastaların beslenme alışkanlıklarından seyahat planlarına, bağırsak hareketlerinden gebelik kararına kadar birçok seçim mide küçültme ameliyatı özelinde şekillendirilmelidir. Bu nedenle operasyon kararı verilmeden önce mide küçültme ameliyatı sonrası yaşam ile ilgili kapsamlı bilgi edinilmesi önerilir.

Mide küçültme ameliyatı olmayı düşünen birçok kişi mide küçültme ameliyatı sonrası yaşam ile ilgili soru işaretlerine sahiptir. Bu sorulardan en önemlilerinden biri de “Mide küçültme ameliyatı cinsel yaşamı ve hamileliği etkiler mi?” sorusudur.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Cinsel Yaşam

Tüm cerrahi operasyonlarda iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen mide küçültme ameliyatı sonrası iyileşme süreci açık yöntemle gerçekleştirilen operasyonlara göre daha kısa sürer. Mide küçültme ameliyatı sonrası cinsel aktivitede bulunmak için hastalara, fiziksel ve psikolojik olarak stabil bir hale gelmeyi beklemeleri önerilir. Genellikle mide küçültme ameliyatından 3 – 4 hafta sonra cinsel birliktelik kurulabilir. Yine de zaman konusunda uzmanların görüşlerinin alınmasında fayda vardır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Hamilelik

Obezite hem kadın hem de erkek kaynaklı kısırlığa neden olabilir. Erkeklerde karın bölgesindeki yağlanma testosteron salınımını baskılayıp östrojen seviyesini yükselterek sperm kalitesini düşürebilir. Kadınlarda ise hormonal dengesizliklere ve polikistik over sendromu gibi kısırlığa yol açan sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide küçültme ameliyatı sonrasında kilo verilmesine de bağlı olarak hastaların cinsel isteklerinde belirgin bir artış yaşanır ve fazla kilo ile azalan doğurganlıkta artış görülür. Bu nedenle mide küçültme ameliyatı sonrası erken dönemde cinsel aktiviteler sırasında korunmak gerekir. Yalnızca doğum kontrol haplarının kullanılması hamileliği önleyemeyebilir, midenin küçültülmesine bağlı olarak ilaçların tam olarak emilip sindirilememesi mümkündür.

Mide küçültme ameliyatından sonra gebelik düşünen hastaların kilo verme süreçlerinin sonlanmasını ve kilolarının stabil hale gelmesini beklemeleri gerekir. Operasyondan sonraki ilk 18 ay hamile kalınmamalıdır, bu süreçte gebelik oluşması hem annenin hem de bebeğin sağlığı ve güvenliği için uygun değildir. Zamanı gelince hamile kalmak isteyen hastaların sağlık kontrollerinden geçmesi ve kadın doğum uzmanlarına muayene olması gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)