Migren Ameliyatı

Yazar Saime İrkörenAlgoloji Doktoru • 9 Kasım 2016 • Yorumlar:

Ameliyat Hakkında

Yapılan çalışmalar migren başağrısını tetikleyen noktaların cerrahi olarak ortadan kaldırılmasına odaklanmıştır.

Dört ana tetikleyici bölge belirlenmiştir;

  • Göz çevresi, alın kaş bölgesi (supraorbital ve troklear sinirlerin çıktığı ve corrugator supercilii, depressor supercilii ve procerus kas lifleri arasından geçtiği bölge)

  • Şakak bölgesi(temporal kas içinden trigeminal sinirin zigomaticotemporal dalının çıktığı bölge)

  • Ense bölgesi ( büyük, küçük ve 3. occipital sinirlerin ense kasları arasından çıktıği bölge)

  • Burun (göz içine yansıyan) kökenli. (Bu tetikleyici bölgelerin dışında başka bölgelerde tanımlanmış olup kişiler arasında büyük değişkenlik göstermektedir)

Amerikanın en önde gelen plastik cerrahlarından Dr.Bahman Guyuron’un geliştirmiş olduğu endoskopik cerrahi tedavisi ile migren hastaları yüzde 90 oranında iyileşme sağlanmış. Guyuron’un uyguladığı teknik ülkemizde de aralarında benim de yer aldığım hekimler tarafından uygulanıyor.

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’de bu yeni tekniği bir bülten yayınlayarak ”Ağrı kesicilere veda edin, yapılan çalışmaya göre cerrahi tedavi ile migrene bağlı baş ağrılarını büyük oranda azaltmak hatta tamamen tedavi etmek mümkün” başlığı ile duyurdu. Teknikte önce hastanın migren ataklarının hangi bölgelerden başladığı belirleniyor. Üç ayrı bölgeyi de bu açıdan değerlendirip yapılacak ameliyatı planlamaktayız. Endoskopik yöntem ile alın kırışıklıklarına sebep olan kasları, hem de tetikleyici olarak belirlediğimiz sinirin içinden geçtiği kası gevşetiyoruz.

Migren Ameliyatı kimler için uygun?

Her baş ağrısının migren olmadığını unutmamak gerekiyor ve hastaların ameliyattan önce mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeleri ve ameliyat sonrasında da gerekirse destek almaya devam etmeleri gerekiyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saime İrkören Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)