Migren ve Baş Ağrısı

Yazar Kemal ErginFizyoterapist • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:

Baş ağrısı çekmeyen insan sayısı çok fazla miktardadır ve toplumun %98 lik bir kısmını oluşturmaktadır. Herkes hayatının belirli bir döneminde baş ağrısı çekermektedir. Yalnız baş ağrısına neden olan kötü bir vaka olması (beyinde tümör, felç) çok nadir görülmektedir. Migren ise aslında korkulması gerekilen tehlikeli bir hastalık değildir. Genelde ataklar halinde meydana gelen, başın bir kısmında meydana gelen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklindedir. Ataklar 4 saat ile 72 saat sürebilmektedir. Bu ataklar sırasında baş ağrısına eşlik eden mide bulantısı, kusma, ışıklı gürültülü ortamdan rahatsız olma gibi şikayetler de eşlik etmektedir.

Migren günümüzde sinirsel (nörolojik) bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Beyinde bulunan bazı kimyasal maddelerin (serotonin gibi) azalması ya da etki göstermemesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kişi ışıklı ve gürültülü ortamdan uzak bir odada rahat etmektedir. Günlük yaşamı ciddi manada etkileyen bir durumdur.

MİGREN KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Migrenin kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla üç fazladır. Bunun en önemli sebebi kadındaki hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Hastalarda genellikle atak 40 yaşından önce başlamaktadır. 50 yaş üstündeki bireylerde migren başlama ihtimali düşüktür. Kadınlarda ve orta yaşlarda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

NİÇİN MİGREN HASTASI OLURUZ?

Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte beyin kan damarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına yol açabmektedir. Genetik (aileden gelen, kalıtsal) faktörler konusunda çalışmalar olmakla birlikte, annesi ya da babası migren hastası olan birinin migren hastası olma ihtimali daha yüksektir.

MİGREN TİPLERİ NELERDİR?

Toplumda en sık görülen iki farklı migren tipi vardır:

  • Basit Migren: Migrenli hastaların %75 inde görülür. Aurasız migren atakları vardır. Adi migren de denir. Sıklıkla bayanlarda görülür. Tek ya da çift taraflı baş ağrısı görülür. Kusma nadirdir.
  • Klasik Migren: Auralı migren atakları görülür. Migrenli hastaların %10’unu oluşturur. Çocuklukta ergenlikte başlar. İlk atak 40 yaşından sonra gelir. 2-6 saat kadar sürer. Kişinin görme alanında boşluk vardır. Hasta boşluk olan yeri göremez. Başın tek tarafı ağrır. Bulantıyla birlikte kusma buna eşlik eder.

Aura, baş ağrısı başlamadan önce beliren, sıklıkla görme alanında sorunlar olan, bazı sinirsel belirtilerdir.Migren şafağı da denir. Diğer migren tipleri seyrek olarak görülür. Bunlar:

  • Baş ağrısız auralı migren: Uzun süreli auralı migren çeken bir kişide zamanla baş ağrısı geçer veya azalır.
  • Baziler migren: Bilinen migren belirtileri yanında cümle kurmada güçlük, baş dönmesi, çift görme, kulakta çınlama ve dengesizlik görülebilir. Daha sonra migren baş ağrısı başlar.
  • Hemiplejik migren: Hem auralı migren hem de kol ve bacak dahil vücudun bütün yarısında kas güçsüzlüğü veya felç görülür. Atak süresince devam edebilir.
  • Status migrenozus: 3 günden fazla süren migren ataklarıdır. Boyun ve omuzdaki kasların kasılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Retinal migren: Baş ağrısıyla birlikte bir gözde görme bozukluğu olur. Kısa sürelidir. Göz muayenesinde herhangi bir bulguya rastlanmaz.
  • Oftalmoplejik migren: Baş ağrısı ve gözün hareketlerini kontrol eden sinirlerin bir bölümünde felç vardır.

MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR? MİGREN KAÇ EVREYE AYRILIR?

Hasta migren sırasında bir müddet kendini ortamdan soyutlamak, dinlenmek ihtiyacı hisseder. Bazı belirtiler hastayı baş ağrısından daha çok rahatsız edebilir. Migreni beş evreye ayırabiliriz:

UYARICI BELİRTİLER

  • Yorgunluk,
  • Işıktan ve sesten rahatsız olma,
  • Kaslarda ağrı,
  • Mide bulantısı, kabızlık, ishal,
  • Susuzluk, idrara sık çıkma

Huzursuzluk, üzüntü gibi belirtiler migren atağının geleceğini gösterebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kemal Ergin Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)