Migrende Yeni Tedavi “Botoks”

Yazar Melek Altın ErtanNörolog • 13 Şubat 2018 • Yorumlar:

Baş ağrısı toplumda en sık görülen hastalıklardan birisidir. Tek başına olabileceği gibi birçok hastalıkla birlikte de olabilir. Nöroloji doktorlarına müracaat eden her 4 hastadan birinin yakınması baş ağrısıdır. Neredeyse herkes yaşamı boyunca en az bir kez baş ağrısı yaşamaktadır. Kısaca baş ağrısı aslında herkesi ilgilendiren bir sorundur.

Baş ağrılarını genel olarak nedenlerine göre “nedeni bilinmeyen” ve “belirli bir nedene bağlı olanlar” olarak sınıflandırabiliriz.

Nedeni bilinmeyen baş ağrıları içinde en yaygın olanı ise migrendir. Yıllık migren atak oranına bakarsak erkeklerde %6-8, kadınlarda %15-18 oranındadır. Yani kısaca ülkemizde her 6-7 kişiden birisi migren hastasıdır. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülür. Migren sıklığı yaşlı popülasyonda azalmakta olup en sık görüldüğü yaşlar ise 35-45 arasıdır.

Migren baş ağrısının özellikleri nelerdir?

  • Krizler (ataklar) halinde gelir

  • Ataklar 4-72 saat arasında sürer

  • Genelde ağrı başın tek tarafındadır

  • Ağrı zonklayıcı özelliktedir

  • Orta veya şiddetlidir

  • Bulantı ve/veya kusma olur

  • Auralı tiplerinde ağrı başlangıcında görsel bulgular (kırık ışıklar, görme bozuklukları, bulanık görme gibi) olur

  • Başın hareketleriyle ve günlük fiziksel aktiviteyle ağrı artar

  • Işık ve ses rahatsız eder

Migrende “Botoks Tedavisi”nin Yeri nedir?

Migren bilindiği gibi insanların yaşam kalitesini ve günlük aktivitelerini belirgin şekilde etkileyebilen bir hastalıktır. Yıllardan beri migren hastaları atak sırasında alınan yada atakların gelmesini önlemeye yönelik değişik ilaçlar kullanmaktadırlar. Ancak son yıllarda daha çok gündeme gelen botoks tedavisidir. Ülkemizde bu toksini içeren Botoks ve Dysport isimli iki preparat vardır. Kronik migrenin proflaktik tedavisinde BOTOKS Sağlık Bakanlığı tarafından da ruhsatlandırılmıştır.

Botoks Migren Hastalarına Nasıl Uygulanıyor?

Bu uygulamaları konusunda deneyimli Nöroloji uzmanları yapmalıdır; çünkü botoks uygulaması özel deneyim gerektiren bir konudur. Baş, yüz ve boyunda özel bazı kaslara değişik noktalardan uygun dozlarda toksin enjeksiyonu yapılarak uygulanır. Botoks uygulamasının etkisi bir çok bilimsel çalışma ile de kanıtlanmıştır.



Tüm Migren Hastalarında Botoks kullanılabilir mi?

Hayır. Bu tedavinin uygulanabilmesi için hastalara Kronik Migren tanısının konulması gereklidir. En önemli konu ise kronik migren tansının doğru konulmasıdır; çünkü migren hastalığı için bir biyolojik belirteç yoktur. Hastanın nörolojik muayenesi, hastalık öyküsü ve baş ağrısına neden olabilecek tüm etkenlerin dışlanması ile konulabilmektedir.

Kronik migren hastaları yaşam kalitelerinin çok bozulduğu, günlük işlerinin büyük oranda kısıtlandığı, çok fazla ilaç kullanan ve bu ilaçların hem yan etkileri, hem de istenen etkiyi her hastada yeterince göstermemeleri nedeniyle çok zor durumda olan hastalardır.

Bir çok hasta bu uygulama hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Önemli bir konuyu da mutlaka belirtmek isterim, kronik migren tanısı konulurken ağrıların aşırı ilaç (ağrı kesici) kullanımına bağlı olmaması gerektiği unutulmamalıdır.

İLAÇ TEDAVİSİNE YETERLİ YANIT ALINAMAYAN, KRONİK MİGREN HASTALARI İÇİN UYGULADIĞIMIZ BOTOKS TEDAVİSİ MİGREN HASTALARI İÇİN YENİ VE İYİ BİR SEÇENEK DURUMUNA GELMİŞTİR.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)