Mindfulness Nedir?

Yazar Ayşen KösePsikolog • 16 Şubat 2021 • Yorumlar:

Mindfulness, “anın içinde kalma” tasvirinin karşılığıdır. Bedenimize, duygularımıza ve düşüncelerimize odaklanarak aralarındaki uyumu farketmemizi ve sakin bir kontrol kazanmamıza işaret eder. Oto-kontrol bir hayattan ziyade farkındalıkla yoğurulmuş deneyimler, hem bilişsel becerilerimizi hem de dünyayla olan ilişkimizi geliştirir.

Gündelik yaşamımızın ne kadar yoğun olabileceğini birinci elden tecrübe ediyoruz. Bu yoğunluğun arasında bazen durup nerede olduğumuza ve ne yaptığımızı farketmemiz ve kapıldığımız akıştan çıkmanın bize getirebileceği faydaları Mindfullness’tan öğrenebiliriz.

Mindfulness’ın çıkış noktası Budist meditasyonlarıdır. Bu uygulamalar, yüzyıllar boyunca aktarılan geleneğin bir parçasıdır. Sürdürülen gelenek, farkındalık egzersizlerinin bugünlerde Batı dünyasına kadar yayılmasını sağlamıştır. Semavi dinlerde de farkındalığın ve ruhani arınma anlamında çeşitli pratikleri olsa da, bugünkü haliyle bildiğimiz farkındalık egzersizleri Budist öğretilerine dayanmaktadır.

Mindfulness’ı bu kadar anlattıktan sonra ne tür egzersizler ile pekiştirebileceğimizi anlatmam gerekli. Birkaç aramayla ciddi sayıda mindfulness egzersizine rastlasak da benim anlatmak istediğim üç tip uygulama var:

  1. Beden Tarama: Sırt üstü uzanarak bedeninizi hissetmek amacıyla yapılan bir egzersizdir. Sırt üstü uzanıp, avuç içleriniz yukarıda kalacak şekilde kollarınızı yana uzatın. Ayağınızdan başınıza ya da başınızdan ayağınıza kadar vücudunuzun her bölgesini tek tek hissedip bırakın. Bu egzersiz vücudunuz üzerinde farkındalık kazanmanıza yardımcı olacaktır.

 

  1. Kuru Üzüm Egzersizi: Elinize bir avuç kuru üzüm alın. Bu bir avuç kuru üzümü ilk defa görüyormuş gibi inceleyin. Kokusunu, şeklini, tadını, her şeyiyle ilk defaymış gibi hissedin. Bu şekilde şimdiki zamanın deneyimine odaklanacaksınız. Bakmak ve görmek arasındaki farkı kavramanızı sağlayacağına şüphem yok.

 

  1.  Yürüme Egzersizi: Yürümek dediğimiz zaman şüphesiz herkesin aklına oto-kontrol bir davranış olduğu gelecektir.  Aslında bu egzersizde yürüme eyleminin otomatiğe dönmesini engellemeniz gerekli. Kendinize bir mesafe belirlemeden, her adımınızı farkında olarak ve hissederek yürümeyi deneyin. Bunun bir deneyime dönüştüğünü göreceksiniz. 

Daha önce de bahsettğim gibi mindfulness egzersizlerinin bolca farklı çeşidine rastlamak mümkündür. Aslında her egzersizin bize benzer fikirleri anlattığını söyleyebiliriz: “Dinginliği yakala ve hisset.” Çok yoğun bir dünyada yaşadığımız malum. Biraz yavaşlamak ve yargılamadan düşüncelerimize odaklanmak, içsel dünyamızı bile bir deneyime dönüştürmemize katkı sağlayabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)