Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi (MBCL)

Yazar Elif Öztop • 15 Şubat 2024 • Yorumlar:

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?

Mindfulness yani bilinçli farkındalık, genellikle bir kişinin dikkatini şu anda meydana gelmekte olanlara yargılamadan ve kabullenici bir şekilde odaklaması olarak tanımlanır. Deneyime açık olup yalnızca yaşanılanın nasıl şimdiki anda gerçekleştiğini görebilmektir. Bunu yaparken yargıları fark ederek, zihnin geçmiş ve gelecek üstüne kurduğu bağlantıları fark ederek devam etmek esastır. Bilinçli farkındalık hem kişinin kendi bilişi ve duygularının hem de çevresinin farkındalığıdır, yani hem içsel hem de dışsal farkındalıktır.

Mindfulness uygulaması şu anda meydana gelen her ne ise, ona açık fikirlilikle ve yargılamayan bir farkındalıkla yaklaşmayı içerir. Yaşadığımız psikolojik acılarımızın nedeni deneyimlerimizi iyi-kötü, ulaşılması gereken-kaçınılması gereken diye ikiye bölüp yargılayan zihinden kaynaklanmaktadır. Bu yargılayan zihin bizi strese, anksiyeteye ve depresyona sürüklemektedir. Mindfulness negatif duygulardan kaçınmak yerine, bütün duygulara derin bir saygı geliştirmeyi ve bütün duyguları, negatif ve pozitif diye ayırmadan büyük bir hoşgörü ve kabullenişle yaklaşılmasına yardımcı olmayı amaçlar.

Şefkat Nedir?

Şefkat, zor duygulara, acı veren hislere ve yaşantılara, sıkıntı yaratan düşüncelere karşın yargıdan arınmış ve kabul edici bir tutumu ortaya çıkarması ve deneyimle onu koruması ile karakterizedir.

Şefkat üç farklı şekilde deneyimlenebilmektedir: Başkalarına karşı duyduğumuz şefkat, diğer insanlardan bize gelen şefkate açık olma, kendimize karşı duyduğumuz şefkat diğer bir ifadeyle öz-şefkati deneyimlemek.

Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi (MBCL) Nedir?

Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi kişilerin fiziksel, zihinsel, duygusal veya kişiler arası sağlığın ve iyi oluş halinin iyileştirilmesi için, öz-şefkatin geliştirilmesini ve pratik edilmesini amaçlayan psikolojik destek programlarından bir tanesidir. Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi iki ana unsura sahiptir. Bu iki ana unsur odaklanmış bir dikkat ve şefkattir. Mindfulness uygulamaları bilinçli farkındalık becerilerini geliştirirken şefkatli bir tutumu pekiştirmektedir ve bu yolda olumsuz duygulara karşın koruyucu bir görev gören şefkat stres kaynaklarından daha az etkilenmemize yardımcı olarak önleyici bir işlevi üstlenmektedir.

Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi (MBCL) Uygulamaları: Farkındalıklı nefes pratikleri, şükran dolu beden taraması, güvenli bir yer, nezaket meditasyonu, dirençle şefkatli bir ilişki kurma, şefkatle nefes molası, şefkati içselleştirmek, kalbinizin üzerinde bir el, içsel örüntüleri fark etmek gibi pratikler müdahalelerin ana içeriklerini oluşturmaktadır.

Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi (MBCL) Hayatınıza ve Size Neler Kazandırır?

•Şefkati kendimiz, hayatımız ve ilişkilerimiz ile içselleştirmek

•Zor duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilme becerisi

•Duygusal dayanıklılık ve psikolojik esneklik sağlayabilme

•Kendimize ve başkalarına şefkat ve nezaketle yaklaşabilme

•Olumlu beden algısı geliştirebilme

•Sağlıklı ve anlamlı duygusal ve sosyal ilişkiler kurabilme

Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi (MBCL) Kimlere Uygulanabilir?

Kendi içsel dünyasıyla ve çevresiyle şefkatli bir bağ kurmak isteyen, psikolojik esnekliğini arttırmak isteyen, bilinçli farkındalık ve öz şefkat pratiklerini hayatına katmak isteyen herkes için uygundur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)