Sanat Terapisi

Yazar Elif Öztop • 15 Şubat 2024 • Yorumlar:

Varoluşumuzun ilk zamanlarından beri insanın en değerli uğraşı ruh ve bedeni birlikte bir bütün şekilde hayatta tutabilmek olmuştur. İnsanlar tabiatta var olan her canlı ve varlıkla iletişim kurmak ve tabiatın parçası olmak istemektedirler. Bu arayışta bizlere yardımcı olacak, bize yol gösterecek şey sanattır.

Sanat terapisi, yaş fark etmeksizin bireylerin fiziksel, psikolojik, zihinsel ve duygusal anlamda yaşadıkları problemlerin kişiye hissettirdiği olumsuz durumları azaltmak hedefiyle sanatın yaratıcılığını kullanarak sağaltım yapan ruh sağlığı mesleği şeklinde tanımlanmaktadır. Bireye en çok rahatsızlık ve acı veren konular, gizli kalan ve sözle ifade edilemeyen duygular, istekler ve arzular engellenmeden sanat aracılığıyla yansıtılması sanat terapisini diğer yaklaşımlardan ayıran önemli bir özelliktir.

Sanat Terapisinin İyileştirici Gücü

Sanat aracılığıyla iyileşme sağlayan sanat terapisinde kişinin kendi sanatını oluşturarak, problemlerini ve içsel çatışmalarını sanata yansıtarak bireylerin problemlerini çözümlemek, iletişim becerilerini güçlendirmek, kaygıyı azaltmak, iç görü ve benlik saygılarını arttırmak, kendi davranış ve düşüncelerine odaklanarak bilişsel ve içsel farkındalık becerileri ve yaşamdan alınan doyumu arttırmak amaçlanır.

Sanat terapisinin iki aşaması vardır: Sanatın oluşturulması ve oluşturulan sanatın anlamının keşfedilmesi. Sanat öğeleri kişilerin duyularına yöneliktir. Bu açıdan kişinin yaşantılarını konuşarak yaşanmışlıklar ‘şimdi ve burada’ ya getirilir. Böylece sanat yoluyla anılar detaylandırılarak terapistle birlikte analiz edilir. Dışavurumcu sanat terapisinin seans uygulamasında, danışanın problemine ve ihtiyacına göre bir veya birden fazla sanat dalı seçilerek terapinin daha etkili hale getirilmesi amaçlanır.

Sanat Terapisinde Kullanılan Sanat Türleri ve Teknikleri: Resim Terapisi, Müzik Terapisi, Hareket/Dans/Tiyatro Terapisi, Şiir Terapisi, Film Terapisi, Kukla ve Maske Terapisi, Kil Terapisi, Kolaj Terapisi vb. birçok sanat terapisi tekniği kullanılmaktadır. Danışanın seansta ilgisini çeken materyaller, tercih ettiği nesne ve o nesneyle hangi faaliyetleri yaptığına dikkat edilir. Sanat terapisinde kişi merkezli yaklaşım izlenir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)