Miyom

Miyomlar sorunsuz ilerleyen bir gebelik dönemi yaşamanızı engellemeyecektir. Daha da iyi olan haber ise rahim iç yapısında görülen bu küçük tümörlerin hamileliğe hiçbir etkisinin olmadığı yönündedir. Miyom sorunu yaşayan kadınların karın bölgesinde baskı hissetmesi alışılmış şikayetler arasında yer almaktadır. Şayet sizde benzer ağrılardan şikayet ediyorsanız doktorunuz ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Doktorunuzun reçetesi ile kullanacağınız ağrı kesiciler ortalama bir hafta dinlenme ile birleştiğinde ağrınızı dindirmek için yeterli olacaktır.

Çok nadir durumlarda miyomlar plasentanın rahimden erken ayrılmasına neden olabilmektedir. Bu da erken doğum ve bebeğin doğuş pozisyonunun değişmesi riskini etkileyen ana konuların başında gelmektedir. Bu nokta da altı çizilmesi gereken konu bebeğin erken doğmasını miyomların tetiklemesidir. Çünkü plasenta ile erken ayrımın nedeni miyomlar olmaktadır. Fakat sırf bir rahim yapısında miyom olduğu için sonucun bu şekilde olacağını söylemek doğru olmayacaktır. Gerekli önlemler de alındığında bu risklerin çok daha fazla oranda ortadan kaldırılması sağlanabilir.

Vücudunuzun sahip olduğu miyom oranına göre yapılacak muayene sonrasında doktorunuz bu konuda en doğru kararı ve tedavi yöntemini yanı sıra gerekli önlemlere ilişkin çalışmayı sizler ile paylaşacaktır.

Hamilelik süresince %1000 oranında genişleyen rahim eğer bebeğin yolu üzerinde büyük sayılabilecek bir miyom varsa dahi değişikliğe neden olarak bebeğin yolunu açacaktır
.

Daha Önce Aldırılan Miyomlar Hamileliğe Etki Eder mi?

Miyomların aldırılma süresi ve miyomun büyüklüğü hamileliğinizin kaderini belirleyen etkenler arasında yer almaktadır. Zira doktorunuzun belirlediği oranlara bağlı kalmak koşulu ile küçük sayılan miyomlar için hamileliği etkileyecek bir risk görülmezken yine doktorunuzun ölçümleri doğrultusunda büyük miyom saydığı bir ameliyat geçirdiyseniz rahim duvarınızın hamileliğe dayanamayacağı düşünülebilir. Bu nokta da hamilik sonlandırılabileceği gibi hamileliğin devamına karar verilip sezeryan ile doğum da tercih edilebilir. 

Endometriyoz

Endometriyoz başlıca iki sorun ortaya koymaktadır. Bu sorunların birincisi hamile kalmada zorluk yaşama, ikincisi ise sürekli olan ağrılar. Şayet birinci sorunu atlatıp hamile kaldıysanız ağrı sorununuzun da git gide azalacağını söylememiz yanlış olmayacaktır. Hem ağrı şikayetinde hem de Endometriyoz şikayetinizde hamilelik süresince ciddi bir iyileşme olacaktır. Söz konusu iyileşmenin ise hormon değişikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Yumurtlamaya ara veren vücut yanlış alanda büyüyen ve gelişen rahimin iç dokusunun otomatik olarak küçülmesini sağlayacaktır. Bu küçülme ile birlikte gelen hassasiyetin azalması ağrılarınızı azaltan ana unsur olacaktır.

Her kadının için aynı sonucu var saymak ne yazık ki doğru değildir. Zira bazı hastalarda fetüs büyüyüp de etrafı ile etkileşime geçmeye başladığında ağrılarda geri dönecektir. Bu etkileşime örnek olarak tekme atma ve yumruk atma örnek gösterilebilir.

Hamilelik sonrasında geri dönen Endometriyoz şikayetleri bulunmaktadır. Bu kötü haberlerdendir. Süt verme süresince bu ağrı ile mücadele etmenizde doktorunuzun sizin için yazdığı reçete de yer alan ağrı kesiciler fazlası ile yeterli olacaktır. Hamileliğin doğal yapısında ağrılar olduğu gerçeğini bilmek ve kendinizi bu yönde bilinçlendirmek dünyaya getirdiğiniz mucizeye odaklanmanız sizin için önemli desteklerden birine dönüşecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Arzu Değirmenci Akar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)