Miyomları Ciddiye Alın

Myomlar rahimde gelişen iyi huylu urlardır. Tüm kadınların %25-50 sinde bulunur. Myomları olan pek çok kadın bundan haberdar değildir, çünkü bazen belirti ve sorun oluşturmazlar. Ancak bazı kadınlarda myomlar büyüklük, sayı  ve yerleşimlerinden dolayı sorun yaratabilir.

*Myom ne sıklıkta görülür?

Her dört kadından birinde görülür. Menopoz sonrası küçülür.40 yaşın üzerindeki kadınların % 40’ ında myom vardır.

*Myomun oluşma nedeni nedir?

Kesin olarak bilinmemekle birlikte kadınlık hormonu östrojen myomların büyümesine yol açar. Bu yüzden gebelikte östrojen arttığı için myom büyür, menopozda azaldığı için myom küçülür. Myomda genetik yatkınlık da mevcuttur, özellikle anne tarafındaki kadınlarda myom olanlarda risk fazladır.

*Myomun belirtileri nelerdir?

Bazı myomlar belirti vermez. Belirti verenlerde ise adette daha fazla kanama,daha uzun veya daha sık adet dönemleri, adet sancısı, adet dışı vajinal kanama, kansızlık, karın ve belde ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık görülebilir.

*Myomun çeşitleri  nelerdir?

Rahim dış tabakasında, orta tabakasında, iç tabakasında yerleşimine göre çeşitleri vardır. Ayrıca rahim dışına doğru büyüyen saplı myomlar da mevcuttur

*Myomların neden olduğu başka problemler var mıdır?

Myomu olan kadınlarda %40 ihtimalle düşük gelişir. Ayrıca myomlar yerleşim yerine göre kısırlık sebebi olabilir.

*Myom tanısı nasıl konulur?

Kadın doğum uzmanı tarafından yapılan jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir. Ayrıca ultrason ,magnetik rezonans(MR),histeroskopi, hsg, laparoskopi ile de saptanabilir.


 

*Myomun tedavisi nasıldır?

Belitilere yol açmayan,küçük olan veya menopoza yaklaşan bir kadında görülen myomlar takip edilir.Yakınmalara yol açan myomlar ise cerrahi olarak tedavi edilir. Myomlarda maalesef ilaç tedavisi yoktur.

*Myom tedavisinde cerrahi yöntemler nelerdir?

1-Myomektomi: Rahmi  yerinde bırakarak sadece myomun çıkartılmasıdır. Kadın rahmini muhafaza ettiği için kadının çocuk sahibi olabilme şansı vardır. Myomektomi sonrası gebe kalan hasta sezaryenle doğurtulur.

2-Histerektomi: Rahmin çıkarılmasıdır. Yumurtalıklar çıkarılabilir veya çıkarılmayabilir. Bu işlem için rahim karındaki bir keşiden veya vajinadan çıkarılabilir. Histerektomi yapıldıktan sonra bir kadın çocuk sahibi olamaz.

3-Uterin arter embolizasyonu: Bu yöntemle rahme giden kan damarları tıkanır.Bu iş için özel olarak eğitilmiş radyolog tarafından yapılır. Bu yöntem her tür myoma  uygulanmaz, buna bir kadın doğum uzmanının karar vermesi gerekir.

*Myomların gebelikte seyri nasıldır?

Gebelikte muhtemelen problem yaratmaz. Gebelik sırasında myom boyutlarında artma olabilir. Bu nedenle gebede ağrı, baskı hissi yaratabilir. Gebelikte düşük, erken doğum, bebeğin ters pozisyonda gelmesine neden olabilir. Nadiren rahim ağzını kapatıp bebeğin doğum kanalından geçişine engel olabilir.Bu durumda sezaryen doğum gerekir. Sıklıkla myomların gebelikte tedavi edilmeleri gerekmez.

*Myomlar kansere dönüşür mü?

Kansere dönüşme olasılığı binde iki gibi çok düşük bir ihtimaldir. Hızlı büyümesi durumunda mutlaka kansere dönüşme riski açısından değerlendirilmelidir. 

Myomlarınız varsa ya da geçmişte olduysa düzenli doktor kontrolünü ihmal etmeyiniz. 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Lale Çetin Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)