Modern Dünyanın Zemzemi ( Modernlik Üzerine Eleştiri)

Yazar Mahmut Bilal KayaPsikolog • 31 Mart 2020 • Yorumlar:

Küçüklüğümden beri bilmem kaç sayıda film izledim. İzlediğim filmin karakteri ister zengin olsun ister fakir her susadığında içiyordu bir kola… Bulunduğu yer savaş ortamı ya da bir malikane ayırt etmeden. İşte o zaman anladım yozlaşmaya çalışan bu dünyayı! Modern dünyanın zemzemi artık içilen kolalar . Doğu batı kuzey güney ayrımı olmadan hemde .. Sahi modernlik neydi? Hemen modern dünyanın bilgesine danışmalıyız öyle değil mi? Modernliğe insanın geçmişinden, kültüründen ayırarak başka bir kültürü benimsemesine diyebiliriz. İçinde senin kültürün ve senden bir parça olmadan değişilen şey kalıcı olur mu ki ?

Modernlik çoğu şeyi değiştirdi. Modern dünyanın ezanı şarkılar oldu! Evimize artık tek tuşla milyon tane şarkı giriyor ve hepsini ezberlemeye çalışıyor gençlik dediğimiz gürüh. Modernlik geçmişle gelecek arasında köprü kuracağına tüm köprüleri yıkıp kentsel dönüşüme geçti. Eskiden kalma tuğlalar bile yerini yutonga bıraktı. Geçmişle geleceği tamamen ayırdı. Kültürünü senden alıp senin olmayan bir kültürü sana verdiler . Misal bizler için temizlik imandan gelir ! Oysaki karnımızı doyurmak için modern dünyanın tavuk çiftliğine yolculuk yaparız. Patateslerini ellerimizle yeriz .Çünkü modernlik bunu gerektirir. Yağlı bir şekilde sofradan kalkarız . Temizlik mi hani nerede?

Sanırım kirlenmek güzel bu çağda! Ama bu da başka bir videonun konusu … Neyse geri dönelim modernliğe ! Ölüme meydan okurcasına insanlar genç ve diri gözükmek istiyorlar. Düşünün hamile kadınlar modern dünyanın bağımlılık zincirini  boyunlarına takmışlar ve burunlarından üflüyorlar . Bebeklerine zarar verip vermeyeceğini düşünmeden ciğerlerini kirletmeye devam ediyorlar. Modern dünyanın süt inekleri onlar ! Çocuklarla olan bağları sadece süt! Onları beslemekten başka bir şey vermiyorlar.  Ve sonra huysuz  ,yerinde durmayan ve sadece kendilerini düşünen bir Z kuşağı ortaya çıkıyor! Sizce son içtikleri sütten olabilir mi? Acaba sütün tarihi mi geçmiş? Nerede annelik?

 

Bence o son sütü içmeyecektiniz:)  Modern dünya hiç durmadan dönüyor öyle bir dönüyor ki !   5 dakika önce önemli olan şeyler 5 dakika sonra önemsiz oluyor.  Bu kadar dönme dünya ! Başımızı döndürüyorsun ! Bu dünyada Darwin'in dediği gibi güçlüler ayakta duruyor güçsüzler ise bu dünyadan eleminize oluyor ! Yok oluyorlar ..işte bu düsturdan sonra !   Herkes en güçlü olmak için yarışıyor.  Modern dünyanın gladyatörleri onlar ! Peki şef tüketiyorum … Hiç kimseyi düşünmeden sadece ‘ben ben’ diyorlar, egosantrik yapılı gençler hoş geldiniz ! Pardon tabi her şeyin en iyisini siz bilirsiniz… Modern dünyanın kralları ; aslında futbolcular, şarkıcılar her gün milyon tane piyasaya çıkıyor … Onları kendilerine örnek alıyorlar . Annelerinden babalarından daha çok onların dediklerini yapıyorlar. 

 Başlarım şimdi kültürel yapınıza !  Kimse beni anlamıyor ! Ölsem de kurtulsam diye haykırışlarda bulunuyorlar. Peki niye?  Aslında  tek istedikleri anlaşılmak ve dinlenmek. Bunu da asilikle gösteriyorlar. Ah modern dünya ah! Eti senin kemiği benim anlayışını özlettiniz bize. Hayalleri olmayan, idealleri olmayan, okulu sadece eğlence merkezi olarak gören, sınavlarda kopya  çekerim geçerim, eğer kopya çekerken beni bir hoca görürse onu da ezer geçerim anlayışına sahip öğrencilik ! Neredesin be Mahmut hoca ? Haydi gençler tek ayak üstünde bir dakikalık saygı durusuna davet ediyorum sizleri …Çocuklarımıza geç mi kaldık ne ? Ne demişti şair?’ Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar. ‘  Şimdilerde medeniyetin cebi biraz para görmüş . Biliyor musunuz tüm dişlerine implant çaktırmış implant olmayanları da zilkom kaplattırmış. Anlayacağınız modernlik ona da yaramış !

 

Yüzümüze sıcak bir gülümseme  çarpıyor. Medeniyetten artık tüm dişleri yapılmış bir canavar ve çocuklar bu canavarı geçmek için tüm jetonlarını harcıyorlar. Modernizm   bize ait olmayan bir kültürü yavaş yavaş elimize veriyor . Elinde tuttuğunun ne olduğunu fark etmeden yürüyor gençliğimiz . Elinde tuttuğu bir bomba mı yoksa çiçek mi farkında değil. Artık joysticklerden elimizi çekmeliyiz. Modernlik dediğimiz anlatmakla bitmez ! Çünkü durmadan değişiyor.  Son olarak modern dünyanın Marko Paşalarından bahsetmek gerekir ! Yani sizlerin suratına gülüp  size vaatte bulunanlar ve o vaatleri yerine getirmeyen insanlar var işte onlar ! İsimlendirmeleri sizler yapın artık. Modern dünyanın zemzemi ile başladı sohbetimiz. Şimdi de arapça olan bu sözü Türkçeye çevirerek bitirelim. Modernlik sana sesleniyorum ! Azıcık dur ve dur ! Kendi kültürümüzden beslenelim  ve her şeyin farkına varalım...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)