Motivasyon

Yazar Ufuk Kılıç • 3 Şubat 2017 • Yorumlar:

Motivasyon hayatımızın her alanında olan mihenk taşımızdır. Gündelik hayatımızdaki her hareketimiz mutluluklarımız ve başarılarımız doğrudan veya dolaylı olarak motivasyonumuza bağlıdır.Özellikle öğrencilik hayatında girdiğimiz sınavlar, denemeler, yarışmalar, ödevler, projeler geleceğimize yön verirken bu zamanlardaki motivasyonumuzda geleceğimizi etkiliyor demektir.

Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Hepimizin hayatta bir amacı hedefi hayali vardır. Öncelikle bunu tespit etmemiz gerekmektedir. Bu amacı belirlerken yada bu hayale niyet ederken bilinçaltımızı da harekete geçirmiş oluruz. Bunun üzerine bu yönde karar alma, verme eğilimi içinde olarak ilk adımımızı atarız. Hedeflerimizi büyük tutmamız gerekir, erkenden pes etmemeli ve kararlı olmalıyız. Motivasyonumuz için hedeflerimizi bir kenara yazalım. Bu şekilde planlı bir gidiş yolu da hazırlayabiliriz. Öğrenciyiz ve sınava gireceğiz. Hangi liseyi, hangi üniversiteyi hedefliyoruz? Hangi bölümleri okumaktan keyif alırız? Bir yere not edelim. Bu hedef doğrultusunda yüksek aldığımız her sınavda her denemde yani hedefimize doğru çıktığımız her basamakta ödüllendirelim kendimizi. Eğer bu hedefimize ulaşırken yaşadığımız zorluklar varsa örneğin az ders çalışıyorsak, gerekli tekrarları yapmıyorsak ve bunun gibi sorunlarımız varsa bunlarla yüzleşmeyi bilmeliyiz. Bu durumlardan kaçmamalıyız, en kısa sürede çözmeye çalışmalıyız. Kendimizi daha iyi motive etmek için mutlu olmayı bilmeliyiz. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme mutluluk için birebirdir. Sağlığımızı ihmal etmemeliyiz.

Kendimizi daha iyi motive etmek için sevdiğimiz şeylerin listesini yapabiliriz. Ne kadar çok sevdiğimiz şeyleri yaparsak veya farkındalıkla hareket edersek o kadar çok olumlu düşünür mutlu oluruz ve doğru yönde ilerleriz. İstikrarımızı kaybetmeyiz.

Düzenli olmaya özen göstermeliyiz. Etrafımız ve bulunduğumuz ortam ne kadar düzenli ve tertipli olursa o kadar ortam bizi çalışmaya teşvik eder. Bir öğrencinin masası da bu prensiple düzenli olmalı kalabalık ve rahatsız edici şeylerden uzak durmalıdır. Dikkati dağılmamalı tek işe konsantre olmalıdır. Kendini başaracağına hedefine hayaline ulaşacağına ikna etmelidir. Heyecanımızı kaybetmemeliyiz. Ancak heyecanlarımıza da yenik düşmemeliyiz. Kaygı yönetimi konusunda gerekirse uzmanlardan yardım almamız gerekebilir.

Kendimizi şartlara bağlamamız gerekir her yerde her türlü şekilde kendi motivasyonumuzu sağlayabiliriz. Aldığımız iyi bir haberden, başardığımız en ufak işe kadar.

Ufuk Kılıç

Bu yazının telif hakkı Ufuk Kılıç'a aittir. Kaynak gösterilerek yayınlanabilir. Makaledeki bilgilere dayanarak herhangi bir teşhis ve tedavi uygulanamaz. Ufuk Kılıç ve ekibi olarak içinde bulunduğunuz durumun değerlendirilerek ileri düzeyde faydalanmak istiyorsanız memnuniyetle sorularınıza cevap verebiliriz. İsterseniz doktortakvimi üzerinden online randevu alabilirsiniz.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)