Motivasyonun Önemi

Yazar Hüseyin AktürkPsikolog • 23 Şubat 2022 • Yorumlar:

Günlük hayatımızı sürdürürken ev işi yapmak, ders çalışmak, öz bakımımızı yapmak bazen bizlere zor gelebilir. Yapmak istemeyip de yapmak zorunda olduğumuz işlere odaklanmak konusunda sıkıntı hemen hepimiz zaman zaman çeşitli sorunlar yaşarız.

Örneğin çok önemli bir sınavımızın olduğu bir günün öncesinde akşam canımız ders çalışmak, eksik olduğumuz konuların tekrarını yapmak ve deneme sınavı çözmek yerine sevdiğimiz bir filmi izlemek veya arkadaşlarımızla oyun oynamak isteyebilir. Bu durumda aslında öncelik vererek yapmamız gereken işimiz ertesi gün olacak sınavımıza çalışmak olmalıdır.

Bununla birlikte o an için yapmaya daha fazla istekli olduğumuz farklı şeylerle ilgilenmenin bizi daha da mutlu edeceğini düşünürüz. Gerçekten de ders çalışmak yerine daha farklı şeylerle ilgilenmek belli bir süreliğine de olsa bizi mutlu eder ve rahatlatır. Bu noktada önemli olan şey, yapmamız gereken işlerin hayatımız açısından ifade ettikleri önemi anlamlandırmaktır. O sınava çalışmak, ders tekrarımızı yapmak ve sonrasında eğitim hayatımız süresince gireceğimiz sınavlar ve çalışmamız gereken dersler aslında gelecekte iyi bir kariyerimizin olması adına atmamız gereken küçük adımlardır.

Yaptığımız işlerde başarılı olabilmemiz için öncelikli olarak hedeflerimizi netleştirmemiz gerekmektedir. Hedeflerimiz net olmadığı zaman, yaptığımız işin bizim için ifade ettiği önem azalır, bunlara dair isteğimizi kaybederiz. Bir işi yapabilmek için istekli olmamız, öncelikli olarak bu işin bizim bir ihtiyacımıza yönelik olmasını gerektirmektedir. Mesela ders çalışmaya yönelik istekli olabilmemiz için öncelikli olarak gelecek hedeflerimizi (iyi bir iş sahibi olmak, kariyer basamaklarını başarılı bir şekilde tırmanmak gibi) netleştirmeliyiz. Hedeflerimizi gerçekleştirmeye giden yolda ihtiyaçlarımızı gidermeye ne kadar istekli olduğumuz motivasyonumuzun güçlenmesini belirleyen en önemli koşulların başında gelmektedir.

Yaptığımız işi ne kadar seversek ve bu iş bize ne kadar iyi gelirse aslında motivasyon seviyemiz de bir o kadar artacaktır. Yaptığımız iş sonucunda bir ödül veya ceza ile karşılaşıp karşılaşmamamız da o işten ne kadar zevk alacağımızı, işimizi ne kadar seveceğimizi ve bunu gerçekleştirmeye ne kadar motive olduğumuzu belirleyen faktörler arasında yer almaktadır. Fiziksel ihtiyaçlarımızı gidermek, öz bakımımıza dikkat etmek ve sosyal destek kaynaklarımızı güçlendirmek motivasyonumuzu olumlu etkilerken bunlara özen göstermemek motivasyonumuzu kötü etkileyebilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)