Mutlu Olunca Ne Olacak?

Yazar Selin Şahin Ekim • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

Mutluluk bazı insanların tüm hayatları boyunca takip ettikleri bir hedef olabilir. Mutlu olmak için gayret ve çaba gösterir, enerji harcar, bazen çevresindeki “mutlu” kişileri gözlemler, onların yaptıklarını yapmaya çalışır vb. birçok girişimde bulunur. Bazıları da sadece ister ve mutlu olmadığı için yakınır. Diğerlerinin mutlu olduğu için şanslı olduklarını, kendisine bu şansın hiçbir zaman verilmeyeceğini düşünerek isyan eder. Bazıları da isyan etmez sadece kendisine verilmiş olanın bu olduğunu, kendisinde bir şeylerin “anormal” veya “eksik” olduğunu söyler. Elbette bunlar dışında da pek çok tutum vardır.

Peki “Mutlu olmaya çalışma” eylemine hiç baktık mı? Bu kadar mutlu olmaya çalışırken, mutlu olamadığımız için isyan ederken veya mutsuz olduğumuz için anormal olduğumuzu düşünürken mutluluğu elde etmek nasıl mümkün olabilir? “Sonsuz mutluluğu arıyorsan öncelikle hiçbir şeyin sonsuza kadar sürmediğini kabul etmek gerekir.” Hayatın doğası gereği her şeyin bir sonu vardır. Bu nedenle üzüntü, korku, öfke gibi mutluluk ve sevinç duygusunun da sadece bir duygu olduğunu, gelip geçici olduğunu, işlevini tamamladığında geldiği gibi gidebildiğini de bilmek ve buna izin vermek bizler için işe yarar olacaktır. Aksi halde “mutlu olmak” hedefi doğrultusunda hareket ettiğimizde yalnızca bu hedefi elde edemeyecek olmakla kalmayıp elde edemeyeceğimiz bir şey doğrultusunda harcanan enerji ile yorgun düşeceğizdir. Çünkü bu ufuk çizgisine ulaşmak için yüzmeye ya da gökkuşağına dokunabilmek için koşmaya benzer. Hiçbir zaman ulaşılamayacak olana giderken ne kadar enerji harcayacağız ve bu enerjiyi tüketirken sizce nasıl hissedeceğiz?

“Peki ne yapalım?” diye soruyorsanız öncelikle bu soruyu getiren zihninize teşekkür edin. Teşekküre başlamışken sahip olduğunuz için minnet duyduğunuz her şeye, hiçbir şeyiniz olmadığını düşünüyorsanız da her an sizinle olan nefesinize teşekkür edin. Sonra da sizin için gerçekten neyin önemli olup olmadığını, bu hayat sonlandığında nasıl yaşamış olmayı istediğinizi, kendinizle ve diğerleriyle nasıl ilişkiler kurmak istediğinizi yani değerlerinizi bulmak için yola çıkın. Bunları bulduğunuzda onlar doğrultusunda hareket ederken mutluluğun ve kederin, üzüntü ve neşenin size eşlik etmeye başladığını görebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)